Macaristan Cumhurbaşkanı Katalin Novak Kocaeli'de

Macaristan Cumhurbaşkanı Katalin Novak, İzmit Pişmaniyeciler meydanına konulan 1999 depreminin sembol köpeği Mancs'ın heykelinin anıt ziyaretine geldi.

İzmit Pişmaniyeciler meydanına Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan 1999 depreminde 82 saat sonra deprem enkazından 3 yaşındaki bir kızı kurtarmaya yardım etmesi ile meşhur olan Mancs köpeğinin heykeli konuldu. Macaristan Cumhurbaşkanı Katalin Novak Kocaeli’ye gelerek anıt ziyaretinde bulundu. Programa, Kocaeli Vali yardımcıları Ekrem Çalık ve İsmail Gültekin, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, Kartepe Belediye Başkanı Mustafa Kocaman, Büyükşehir İtfaiye Daire Başkanlığı katılım sağladı.

MACAR DOSTLARIMA TEŞEKKÜR EDİYORUM
Programda konuşan Büyükakın, şu ifadeleri kullandı; “Sizleri şehrimizde ağırlamaktan onur duyuyorum. Toplumlarımız ve ülkelerimiz uzunca yıllara dayanan dostluk içerisindeler. Macaristan ve ülkemizdeki dostlukta yıllarca devam ediyor. Mancs’un şehrimizi konulmuş olması dostluğumuzu pekiştirecek. Ülkeleriniz arasındaki dostluk anlaşmalarının 100. Yılını doldurmuş oluyoruz. 2024 yılı ortak kültür yolu olacak. Şimdiye kadar çok başarılı çalışmalar yürüttük. Kocaeli bu çalışmalarda en güçlü şehirlerden biri olacak. Şimdiden iyi niyetimizi belirtmek isterim. Gölcük depremi ve bu yıl yaşamış olduğumuz felakette bizleri yalnız bırakmayan Macar dostlarına teşekkür ediyorum. Şehrimize ve ülkemize gelerek bize şeref verdiniz. Dostluğumuzun güçlenmesi dileği ile”

TÜRK MACAR İTTİFAKI KAYIPLAR SIRASINDA GÜÇLENDİ
Cumhurbaşkanı Katalin Novak, programda konuşma gerçekleştirdi. Novak, şu ifadeleri kullandı; “Bazı felaketlere insanların kendileri yol açar. Savaşlar gibi. Bazı felaketler ise doğa sayesinde meydana gelir. Deprem gibi… 6 Şubat gününü de bu şekilde anacağız. Her şey değişti. O gün her şey alt üst oldu. Doğal afetlerin meydana gelmesine engel olamayız ama sonrasında nasıl hareket edeceğimiz çok önemli. Hemen hareket etmeliyiz. Türk Macar ittifakı kayıplar sırasında çok güçlendi. Sayın Recep Tayyip Erdoğan beni davet ettiğinde henüz 6 Şubat olmamıştı. Arama kurtarma ekipleri 35 canı kurtardı. 35 sayısını az diye düşünebilirsiniz ama tek bir can dünya anlamına gelebilir bir anne bir baba için…

MANCS HEYKELİ BİZLER İÇİN BİR SEMBOL OLDU
Şimdiki ziyaretimde deprem bölgesi ve Ankara’yı ziyaret ettim. 5 yaşındaki Ahmet’i ziyaret ettim. Ahmet ailesini kaybetmişti. Ama arama kurtarma köpeği olmasaydı Ahmet’te hayatını kaybedecekti. Ahmet sadece bir örnek. Ahmet mucizenin simgesi oldu. Aynı şekilde Mancs’ın heykeli de bizler için bir sembol oldu. Özveri, yardımseverlik bizler için büyük önem taşıyan değerler. Toplam 105 ton ilaç malzeme getirdik ve dağıttık. Depremzedelere yardım eden bütün Macar vatandaşlarıma buradan da teşekkür ediyorum. Arama kurtarma ekiplerine şükran duyuyorum. Türk Macar dostluğunun 100. Yılını kutluyoruz. Biliyorum ki bir 100 sene daha sürsün dostluğumuz yardımlarımız. Artık Mancs Heykeli burada. Sizlere umut anlamına gelen köpeğimizi de getirdik. Sizlere umut getirsin”

Programın ardından Novak, Sekaparkta bulunan Thoköly İmre anı evini ziyaret edecek.