Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın izlenmesi için Darıca'da kurulan DAS Sunucusu çalışmalara başladı
Afetlere Dayanıklı Toplumlar Geliştirmek İçin Araştırma ve Eğitim Kompleksi Kurulması Projesi kapsamında Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın izlenmesi için Darıca İlçesi'nde kurulan DAS Sunucusu çalışmalara başladı
Projenin Japon lideri Prof. Dr. Kaneda Yoshiyuki ve araştırmacıları ile GTÜ Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Öğretim Üyesi Dr. Ceren Özer Sözdinler, Öğretim Üyesi Dr. Ahmet Anıl Dindar, AFAD Marmara Afet Risklerini Azaltma Dairesi Başkanı Gökhan Yılmaz ve Türk Telekom temsilcileri bugün Kocaeli’nin Darıca İlçesi’nde kurulan santrali ziyaret ederek sistem hakkında bilgi alışverişinde bulundular.
Yürütücülüğünü GTÜ’nün üstlendiği Japon JICA-JST kurumlarının oluşturduğu SATREPS programı kapsamında GTÜ’ye hibe edilen Distributed Acoustic Sensing (DAS) sunucusu Mayıs 2024’te Darıca'da Türk Telekom Bilgi İşlem Santralinde kuruldu.
DAS Sunucusu, Türk Telekom’a ait olan Darıca’dan İzmit Körfezi’nin güneyine doğru Marmara denizi tabanında bulunan iki adet fiber optik kablodan veri topluyor. Yer bilimleri alanında çok güncel bir yöntem olan DAS verisi ile Kuzey Anadolu Fayı gibi yer yapılarının hareketleri çok hassas bir şekilde anlık olarak izlenebiliyor. MARTEST projesinde kurulan DAS sunucusu, 2024-2028 yılları arasında sürekli veri toplamak ve Türk-Japon araştırmacılarının ortak çalışmaları için bir imkan sağlamak açısından çok önemli. Proje kapsamında yapılacak ve geliştirilecek olan yeni yöntemlerle fay hareketlerinin takip edilmesi ve ilerleyen zamanlarda erken uyarı amaçlı çalışmalara hazırlık yapılacak. MARTEST projesinin paydaşları arasında AFAD, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, Afyon Kocatepe Üniversitesi yer alıyor.