KOÜ'lü Akademisyenler, Darıca Gökşen Mustafa Yücel Lisesi öğrencileriyle bir araya geldi
Sakarya Üniversitesi koordinatörlüğünde; Kocaeli Üniversitesi, Düzce Üniversitesi ve Sakarya Valiliğinin ortaklığında; Düzce Valiliği, Kocaeli İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve VakıfBank'ın paydaş olduğu 'Science & Future-Daha Güçlü Toplumlar için Bilim (The Science For Stronger Societies)' Ufuk Avrupa Projesi kapsamında; 'Araştırmacılar Okulda' etkinliğinin üçüncüsü Darıca Gökşen Mustafa Yücel Anadolu Lisesinde gerçekleştirildi.
İlköğretim ve lise öğrencilerinin iklim değişikliği, doğal afet ve dirençli şehirler konusunda farkındalık ve bilinç düzeylerini artırmaya yönelik hazırlanan proje kapsamındaki etkinlik, Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) akademisyenlerinin katkılarıyla gerçekleşti. “Yenilebilir Enerji Kaynakları ile Elektrik Üretimi” ve “Doğru Kelimeler ve Görsellerle Sürdürülebilirliğin Anahtarı: Elinizdeki En Büyük Güç̧” başlıklı sunum ve atölyelere öğrencilerin ilgisi büyük oldu.
Darıca İlçe Milli Eğitim Müdürü Murat Balay ve Sürdürülebilirlik Ofisi Koordinatörü Prof. Dr. Sevil Veli’nin açılış konuşmalarıyla başlayan etkinliğe çok sayıda öğrenci katıldı. Balay konuşmasında, Kocaeli Üniversitesi akademisyenlerinin bu tür bilimsel etkinliklerde orta öğretim ve lise öğrencileriyle bir araya gelmelerinin çok değerli olduğunu vurgularken, Prof. Dr. Veli ise projenin önemine ve bugüne kadar yapılan etkinliklere değindi.
İklim değişikliği ile mücadelede yenilenebilir enerji kaynaklarının rolü konuşuldu
Etkinliğin ilk oturumu KOÜ Teknoloji Fakültesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Doç.Dr. Mustafa Özcan’ın sunumuyla başladı. Doç. Dr. Özcan tarafından gerçekleştirilen “yenilenebilir enerji kaynakları ile elektrik üretimi” konulu seminerde yenilenebilir enerji kaynaklarının önemi vurgulanarak, iklim değişikliğiyle mücadelede bu kaynakların rolü ele alındı. Rüzgar, güneş, hidroelektrik, biyokütle, dalga ve gel-git enerjisi gibi yenilenebilir enerji türlerinin sera gazlarını azaltmadaki önemine de değinen Doç.Dr. Mustafa Özcan, karbonsuzlaşma stratejileri üzerinde durdu.
Yeşil aklama yapan markalara dikkat!
Etkinliğin ikinci oturumu KOÜ İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü öğretim üyeleri Prof. Dr. Selma Koç Akgül ve Doç. Dr. Aysel Çetinkaya’nın sunumları ile devam etti. Prof. Dr. Akgül, bireylerin iklim değişikliği ve afet farkındalığı konusunda medyanın rolüne değinirken, Doç. Dr. Aysel Çetinkaya ise sürdürülebilirlik iletişimi konusunda öğrencilere bilgi verdi. Doç. Dr. Çetinkaya konuşmasında bireylerin yeşil aklama yapan markalara karşı da duyarlı olmaları gerektiğini belirterek, yeşil aklama yapan markalardan örnekler verdi.
İleri dönüşüm atölyesinde kavanozlar renklendi
Etkinliğin öğleden sonra gerçekleşen oturumunda ise KOÜ İletişim Fakültesi Görsel İletişim Tasarımı Bölümü öğretim elemanı Arş. Gör. Kıymet Kaya ve Nil Sanat Merkezi resim öğretmeni Gülnur Birgül’ün katılımıyla çevre temalı ileri dönüşüm atölyesi düzenlendi. Gerçekleştirilen atölyede öğrenciler atık kavanozları boyayarak yeniden kullanabilecekleri materyaller üretti. Atölye sonunda öğrenciler boyadıkları kavanozları öğretim üyeleri ve öğretmenlerine sundu.
Sunum ve atölyelerin ardından, Sürdürülebilirlik Ofisi Koordinatörü Prof. Dr. Sevil Veli tarafından Darıca Gökşen Mustafa Yücel Anadolu Lisesi Müdürü Yiğit’e 50 adet leylandi fidanı armağan edilerek, okul bahçelerinde yeşermesi temennisinde bulunuldu. Etkinlik, araştırmacı ve öğretmenlere takdim edilen teşekkür belgelerinin ardından, toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.
Araştırmacılar Okulda etkinliği 9 ilçede daha yapılacak
Science & Future projesi kapsamında KOÜ’lü akademisyenler, 9 ilçede yıl boyunca orta öğretim ve liselerde öğrencilerle bir araya gelmeye devam edecek. Dokuz ilçede Kocaeli İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından belirlenen okullarda eğitim alan öğrencilere 'iklim değişikliği, doğal afetler ve dayanıklı yapılar' konusunda farkındalık ve bilinç kazandırılmaya çalışılacak.