Köşkteki tadilatta Osman Hamdi Bey'in çizdiği resimler kullanıldı

Çağdaş Türk müzeciliğinin kurucusu, arkeolog ve ressam Osman Hamdi Bey tarafından 1884 yılında yapılan ve yaz aylarını resim yaparak geçirdiği Gebze Eskhisar'daki kendisine ait köşkteki tadilat çalışmaları aralıksız olarak devam ediyor. Geçtiğimiz haziran ayında restorasyon ihalesi tamamlanan köşkteki onarım çalışmalarında görsel kirliliğe neden olunmaması için yüklenici firma tarafından binanın etrafı Osman Hamdi Bey'in çizdiği resimlerin yer aldığı brandalarla kapatıldı.

1875 yılında Kadıköy’ün ilk belediye başkanlığını da yapan Türk arkeolog, müzeci ve ressam Osman Hamdi Bey, planlarını kendisinin çizdiği, Fransız mimarisi özelliklerini taşıyan , yapı malzemelerinin bir çoğunun yurt dışından getirildiği ve içerisinde resimhane, kayıkhane ve müştemilatın da bulunduğu Eskihisar sahilindeki köşk,  Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından "Prestij Müzesi" olarak yeniden düzenleniyor.

BAKIMSIZLIK NEDENİYLE KADERİNE TERK EDİLMİŞTİ

1987 yılından bu yana müze olarak hizmet veren Osman Hamdi Bey’in evi, sonraki yıllarda bakımsızlık ve ilgisizlik nedeniyle kaderiyle başbaşa bırakılmıştı. Yapının giriş katında bulunan ahşap kapılardaki çiçek resimlerinin dahi Osman Hamdi Bey’in tabloları kadar değerli bulunurken, uzun yıllarca atıl durumda bırakılan binanın yeniden ilk haline dönüştürülmesi için geçtiğimiz yıllarda Kocaeli İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın talimatıyla harekete geçti.
Osman Hamdi Bey’in, 26 yıl boyunca yaz aylarını en ünlü resimlerini çizerek geçirdiği köşk için, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü müzede çok kapsamlı Restorasyon yapma kararı aldı 

 GÖRSEL KİRLİLİĞİ ÖNLEMEK İÇİN OSMAN HAMDİ BEY’İN ÇİZDİĞİ RESİMLER KULLANILDI

Geçtiğimiz Haziran ayında ihalesi gerçekleştirilen ve ardından  aslına sadık kalmak koşuluyla başlatılan restorasyon çalışmaları hummalı bir şekilde devam ederken, ihaleyi alan firma yetkilileri, çalışmalar sırasında görsel kirliliği de önlemek için köşkün etrafını Osman Hamdi Bey’in çizdiği resimlerin yer aldığı brandalarla kapattı.
Restorasyon ve onarım çalışmalarının tamamlanmasının ardından Osman Hamdi Bey Müzesi, Türk müzeciliğinin gelişimini anlatan bir kültür ve sanat merkezine dönüştürülecek.

MEZARI DA AYNI YERDE

Bilindiği üzere, 24 Şubat 1910 yılında İstanbul Kuruçeşme’deki yalısında hayatını kaybeden Osman Hamdi Bey’in cenazesi, Ayasofya Camii’nde kılınan namazın ardından vasiyeti üzerine çok sevdiği Eskihisar’daki evinin arkasında yer alan ağaçlık alanda gömüldü.