Kocaelili gazeteciler Malatya'da

Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti, üyelerine yönelik olarak organize ettiği kültür gezilerine bir yenisini daha ekleyerek, 03-07 Ekim 2022 tarihleri arasında Malatya'ya tur düzenledi. 2013-2016 yılları arasında Dilovası Kaymakamı olarak da görev yapan ve bu nedenle Kocaeli Bölgesi'ni yakından tanıyan Malatya Valisi Hulusi Şahin'in konuğu olan gazeteciler, program süresince tarihi kenti yakından tanıma fırsatı buldular.

Gebze Ulus Gazetesi İmtiyaz Sahibi Yakup Uzun’un girişimleri sonucu, KOGACE (Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti)’ nin organize ettiği Kültür Tanıtım Günleri kapsamında, cemiyet üyesi gazeteciler, 03 Ekim’de kente giderek Malatya Valisi Hulusi Şahin’in konuğu oldular.

KOGACE BAŞKANI KAPLAN; KOCAELİ BASINI TÜRKİYE GENELİNDE GÜÇLÜ BİR YERE SAHİP

Vali Şahin, 2013-2016 yılları arasında Kocaeli’nin Dilovası İlçesi’nde kaymakam olarak görev yapması nedeniyle özel olarak ilgi gösterdiği Kocaelili gazeteciler onuruna yöresel yiyeceklerden oluşan  bir akşam yemeği programı düzenledi.
Malatya Gazeteciler Cemiyeti ile bazı basın meslek örgütlerinin yöneticileri ve üye gazetecilerinin de hazır bulunduğu programda konuşan Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Cemal Kaplan, cemiyetin 550 üyesi olduğunu ve 2 yıl içerisinde üyelerine yönelik olarak düzenledikleri Kültür- Tanıtım Gezileri’nin 7.’sini gerçekleştirdiklerini ifade ederek, ‘’ Daha önceki düzenlediğimiz programlarda gittiğimiz her ilin gazetecileri, meslek örgütleri ve basın mensuplarıyla ilk defa burada bir araya geldik, Malatyalı meslektaşlarımızla bir araya gelmekten büyük keyif aldık, çok çok teşekkür ederim.’’ Şeklinde konuşarak Kocaeli basının yaptığı haberler ve güçlü gazeteleriyle Türkiye’de saygın bir yere sahip olduğunu dile getirdi


VALİ ŞAHİN; KOCAELİ BÖLGESİ’NDEKİ İNSANLARA HAYRAN OLMAMAK MÜMKÜN DEĞİL

 Vali Hulusi Şahin, Kocaeli’nin, Türkiye’nin geride kalanını sırtında taşıyan, çok çalışkan, çok üretken ve çok özel bir bölge olduğunu belirterek, ‘’ Hatırladığım kadarıyla 13 OSB var. Her OSB’nin içinde öyle fabrikalar vardı ki Malatya'daki bir OSB'yle eş değerde.. Oradaki insanları görüpte onlara saygı duymamak mümkün değil. İşçisinden, fabrika sahibine kadar herkes büyük bir mücadele içerisinde çalışıyor, üretiyor, katma değer sağlıyor. Kocaeli bölgesindeki bu insanlara hayran olmamak mümkün değil.

BEN MALATYA’YA GELDİĞİM 4 AYDA, 2 ÖNEMLİ ŞEY YAŞADIM

Malatya dışındaki dev holdinglerin önemli ve büyük bir çoğunluğunun Malatyalı iş insanlarına ait olduğunu da hatırlatan Vali Şahin, ‘’ Malatya için de şunları söyleyebilirim;  Malatya dışındaki Malatyalılar Türkiye’ye büyük emek veriyorlar. Türkiye’nin o büyük dev holdinglerinin çoğu ve önemli bir kısmı Malatyalılar'a aittir. Ülkeleri için çalışıyorlar, üretiyorlar, memleketlerine hayır işleri de yapıyorlar. Burada, yollarda gittiğiniz her yerde hep isimler görürsünüz, işte Mehmet Ali Aydınlar Fen Lisesi, Vahap Küçük Anadolu Lisesi gibi, bunlar sayısızdır. Ben geldim, 4 ayda 2 şey yaşadım. Birincisi 4 ayda 4 şehit cenazesi kalktı. Bu Malatya’nın nasıl bir vatansever olduğunun bir göstergesidir. Aynı zamanda 4 ayda da 4 hayır işi protokolü imzaladım.
Malatya’da iki önemli unsur ön planda duruyor, birincisi insanlık tarihi için önemli bir şehir, Fırat’ın, Dicle’nin doğduğu topraklar burası. Yazı da burada bulunmuş.. 12 bin senelik bir geçmişi var. Avrupa’da olsa 500 sene geriye giderseniz onu öyle allayıp pullayıp size satarlar ki hayret ederdiniz. İkincisi ise Türk-İslam medeniyetinin de  serpilip, gelişip büyüdüğü yerdir Malatya.” dedi.
Kocaelili gazeteciler onuruna verilen akşam yemeğinin ardından Malatya Valisi Hulusi Şahin’e 41 numaralı Kocaeli Spor forması ve pişmaniye hediye edildi.

REHBER BÜLENT KORKMAZ, DÜNYA MİRAS LİSTESİ’NDE YER ALAN ARSLANTEPE HÖYÜĞÜ HAKKINDA BİLGİ VERDİ

Malatya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nce Kocaeli Kafilesine tahsis edilen rehber Bülent Korkmaz, Kocaelilli gazetecilere, UNESCO Dünya Mirası kalıcı Listesi’nde yer alan Anadolu’nun en eski şehir devletinin kurulduğu Arslantepe Höyüğü’nün bulunduğu alanda bilgilendirmelerde bulundu.
Rehber Bülent Korkmaz, geç Kalkolitik Dönem'den Demir Çağı’na kadar geçen tarihsel sürecin buluntularına rastlanan, Hititlerden Roma ve Bizans’a kadar pek çok medeniyete ev sahipliği yapan Malatya’nın Battalgazi ilçesindeki Arslantepe Höyüğü’nün UNESCO Dünya Mirası Kalıcı Listesi'nde yer aldığını hatırlattı.  Bülent Korkmaz,  İtalya Roma Üniversitesi Arkeoloji Bölümü ile Malatya Müze Müdürlüğü iş birliğiyle her yıl yaz döneminde başlayıp sonbahara kadar süren kazıların devam ettiği Arslantepe Höyüğü’nde 2019 yılında yapılan kazılarda çok sayıda tarihi materyallerde, seramik parçalarından fincana, ok ucundan boncuk tanelerine, kemik alet ve ağırşaklardan, çakmak taşlarından müzik aletlerine ve 5 bin 700 yıllık çocuk iskeletine rastlanıldığını ifade etti
Kazılarda taş üzerine alçak kabartma ile dekore edilmiş avlu ve giriş kapısının iki yanında iki arslan heykeli ve karşısındaki bir kral heykeli ile bir Geç Hitit Sarayı’nın da bulunduğunu sözlerine ekleyen Bülent Korkmaz, bu eserlerin, o tarihlerde Malatya’da müze bulunmadığı için Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi’ne götürüldüğünü ve halen orada sergilendiğini söyleyerek, halen Arslantepe Höyüğü’nde yer alan kral, 2 aslan heykeli ile 12 duvar kabartmasının birebir kopyalarının Malatya Valiliği tarafından Heykeltıraş Cengiz Göğebakan’a yaptırıldğını sözlerine ekledi.

SİLAHTAR MUSTAFA PAŞA KERVANSARAYI UNUTULMADI

Kocaeli heyetine Battalgazi İlçesi Alacakapı Mahallesi’nde, 1637 tarihinde IV. Murat’ın silahtarı Bosnalı Mustafa Paşa tarafından yaptırılan Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayı’nı da gezdiren Malatya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü rehberlerinden Bülent Kormaz, Halep Mimarbaşısı Üstat Mehmet’in oğlu Üstat Ebubekir tarafından yapılan kervansaray’ın şehrin ticari yoğunluğunu göstermesi açısından önem taşıdığını belirterek yapı içerisinde bir çizgi üzerinde sıralanmış dükkânların külliye halinde yer aldığını ve biri iç han girişinin kapısının üstünde, diğeri avlu giriş kapısının üzerinde olmak üzere 2 kitabesinin olduğunu söyledi. 
DEVAMI YARIN....