Kocaeli'deki Suriyeli sayısı 24 Bin oldu
Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu başkanlığında, Vali Yardımcıları Derviş Ahmet Set ve Dursun Balaban, İlçe Kaymakamları ile ilgili daire müdürlerinin de katıldığı Göçmenlerin Sorunları ile İlgili bir toplantı gerçekleştirildi.
Vali Hasan Basri Güzeloğlu toplantıda yaptığı konuşmasında ; “İlimizdeki yabancı uyruklu kişiler ve özellikle Suriyeliler ile ilgili devam eden çalışmalarımızı değerlendirmek, gözden geçirmek, bu konuda hükümetimizce alınan kararlar çerçevesinde öncelikle kayıt ve yerleştirme işlemleri, gelen yabancı uyruklu kişilerin başta güvenlik, eğitim, sağlık, iş ve istihdam alanlarının değerlendirmeleri, bununla ilgili devam eden projeler ve ilimizdeki çalışmalar ve buna bağlı perspektifleri değerlendirme amaçlı bir toplantı gerçekleştireceğiz. Toplantımızın hayırlı olmasını, ilimizde bulunan yabancı uyruklu vatandaşlarımız açısından çözüm ve beklentilerinin karşılanmasına katkı sağlamasını diliyorum.
Özellikle 2011 yılından itibaren komşu ülke Suriye’de gerçekleşen ve halen devam eden iç savaş ve buna bağlı olaylar nedeniyle ülkemiz çok yoğun bir mülteci vatandaşı barındırıyor. Bugün yaşanan insani dram nedeniyle bütün ülkeler arasında Türkiye, en fazla mülteci barındıran, bunlara kucak açan ve bütün kapasitesiyle yaşanan bu insanlık dramındaki acıları en aza indirmeyi amaçlayan bir sorumluluk, vicdan ve buna bağlı insanlığı sergilemektedir. Bundan büyük bir onur ve gurur duyuyoruz. Bu noktada devlet olarak ortaya koyduğumuz bütün çabalara çok büyük destek veren Türk vatandaşlarımıza ve tabii ki Kocaelili vatandaşlarımıza şükranlarımızı sunuyoruz. Bu noktada Kocaeli; ağırlıklı iller arasında olmamakla birlikte ilimizde şüphesiz gelen bu yabancı uyruklu kişilerin, özellikle Suriyelilerin yerleştiği bir il olmuştur. Bugün itibariyle ilimiz sınırları içerisinde toplam 24 bin 102 Suriyeli vatandaş kayıtlı bulunmaktadır. Bu vatandaşlarımızın 13 bin 331’i erkek, 10 bin 771’i de kadındır. İlimizde ikamet eden bu vatandaşların yabancı tanıtım belgesiyle tüm bilgileri alınmış, kendilerinin kayıtları Kocaeli sınırları içerisinde nerede yaşadıkları kayıt altına alınmıştır. Bilindiği gibi Suriyeliler ikamet ettiği illerden diğer illere nakledilebilmekte, nakledildiği il açısından kayıt yeniden yenilenmemekte, kaydının alındığı il üzerinden genel kayıt sistemi içerisinde yer almaktadırlar.
“HEDEFİMİZ; KOCAELİ İL SINIRLARINDA İKAMET EDEN, EĞİTİM VE OKUL ÇAĞINDA BULUNAN BÜTÜN SIĞINMACI ÇOCUK VE GENÇLERİN EĞİTİMLE BULUŞMASIDIR”
Bütün kayıtlar ve buna bağlı değerler güncellenmekte, gerek değişiklikler, gerekse yer değiştirmeler hiçbir şekilde gözden kaçırılmadan izlenmektedir. Biz gelen bütün bu yabancı uyruklu misafirlerimizin ülkemizde bulundukları süre içerisinde önce insani tüm gerek ve gereksinimlerini, beklentilerini karşılayarak, onların mutlu olmasını ve özellikle temel insani gerekleri olan eğitim, sağlık, iş, istihdam ve sosyal olarak katkı ve desteklerimizi gerçekleştirmenin gayreti içerisindeyiz. Burada doğan ve doğmaya devam eden özellikle yeni doğmuş çocuklardan başlayarak sağlık ve eğitim hizmetlerinin aksaksız sunulması da çok önemli bir önceliğimizdir. Özellikle eğitim deyince hem Türkçeyi öğrenmeleri, hem bizle kaynaşmaları, hem de birlikte yaşam alışkanlıklarını çoğaltması açısından şuan itibariyle ilimiz sınırları içerisinde okul çağında toplam 5 bin 565 sığınmacı öğrenci bulunmaktadır. Bunlardan 2 bin 707’si kız, 2 bin 858’i de erkektir. Biz bu okul çağı çocuklarımızdan 2 bin 467 çocuğu eğitim çerçevesinde eğitime tabi tutuyoruz. Bu eğitim alan 2 bin 467 çocuğunda Bin 313’ü kız öğrenci, Bin 154’ü de erkek öğrencidir. Özellikle ortaöğretim ve lise bazında yüksek yaş gurubunda oldukları ve Türkçe bilmedikleri için bizim okullarımızda katılımları zor olacağından, onların Türkçe öğrenmelerine dönük yaygın eğitim faaliyetleri de bir diğer öncelikli hizmet alanımızdır. Özellikle Türkçe öğretimi perspektifinde bugüne kadar 751 Suriyeli sığınmacı okul çağındaki yaygın eğitim kurslarından faydalanarak örgün eğitim alanında okula devam etmeye hak kazanır hale gelmiştir. Bizim hedefimiz; Kocaeli il sınırlarında ikamet eden eğitim ve okul çağında bulunan bütün sığınmacı çocuk ve gençlerin eğitimle buluşmasıdır.
Önümüzdeki süreçte özellikle yeni geçici eğitim merkezlerine ihtiyaç duyulduğunda, Gebze İlçemizde olduğu gibi Körfez ve Derince ilçemizde de açılması gündemimizde bulunmaktadır. Özellikle okul öncesi dönemdeki çocuklara özel bir önem gösteriyoruz. Çünkü o çağda hem bizim çocuklarımızla kaynaşması, hem Türkçeyi öğrenmesi, hem de eğitimle buluşması çok etkili, önemli ve gereklidir. Eğitim sonrasında sağlık hizmetleri, sosyal hizmetler, kendilerinin hayatla ilgili beklentileri ve psikolojik danışmanlık hizmetleri, sağlık kurumlarımız tarafından özel projeler uygulanarak gerçekleştiriliyor. Kendilerine çalışma izni verilenler ve bunu hak edenlerle ilgili İŞ-KUR ve Sosyal Güvenlik Kurumumuzun kendi perspektifindeki çalışmaları da devam ediyor. Savaşın bütün acı ve yıkımını yaşayan, ülkesini terk etmek zorunda bırakılan, insani dramların en büyüğünü yaşayan bu sığınmacı kardeşlerimizin Türkiye’de bir kardeş sıcaklığıyla hayata tutunmasında milli bir tavır ve milli bir şuur sergilemenin onurunu ve mutluluğunu yaşıyoruz.” dedi
Konuşmaların ardından Hasan Basri Güzeloğlu ve katılımcılar ilimizdeki göçmenlerin sorunlarını değerlendirerek, devam eden çalışmaları gözden geçirdiler.