Kocaeli'de Doktorlar iş bıraktı

Mecliste komisyondan geçen sağlık çalışanlarına yönelik yasa teklifinin senaryodan ibaret olduğunu belirten ve bir araya gelerek bir günlük iş bırakan doktorlar, 'Gecesini gündüzüne katarak çalışan sağlık emekçileri için çıkarılan emeğimizle alay ettiğiniz yasa bir senaryodan ibarettir ve hükümsüzdür' diyerek çıkarılan yasaya tepki gösterdi.

Sağlık çalışanlarını ilgilendiren, çalışanların özlük ve mali haklarında iyileştirilme yapılmadığı gerekçesiyle muhalefetin şerh koyduğu yasa teklifi meclisten geçti. Yasa teklifine itiraz eden sağlık çalışanları ve doktorlar Kocaeli Devlet Hastanesi önünde 1 günlük iş bıraktı.

10 sendikanın (Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF), Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası (AHESEN), Birinci Basamak Sağlık Çalışanları Birlik ve Dayanışma Sendikası (BDS),  Genel Sağlık İşçileri Sendikası (Genel Sağlık-İş), Hekim Birliği Sendikası, Hekim ve Diğer Sağlık Çalışanları, Sağlık ve Sosyal Hizmetler Sendikası (Hekim Sen), Kamu Diş Hekimleri Derneği (KADHED), Sağlık ve Sosyal  Hizmet Sendikası (SES), Tabip ve Diğer Sağlık Çalışanları, Sağlık ve Sosyal Hizmetler Kamu Görevlileri Sendikası (Tabip Sen), Türk Dişhekimleri Birliği (TDB), Türk Tabipleri Birliği (TTB) katıldı.

Kocaeli Tabip Odası Kocaeli Şube Başkanı Ayşe Engin Arısoy tüm doktorlar ve sağlık çalışanları adına okuduğu basın metninde şu ifadelere yer verdi; Kocaeli Devlet Hastanesi acil girişi önünde doktorlar tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: ‘Başka Kamil Furtun’lar Ersin Arslan’lar olmasın, yaşatmak için yaşamak istiyoruz’ diyenler, biz, gecesi gündüzü olmayanlar, biz; hastalandıran bu sağlık sistemine göz yumamayanlar, toplum sağlıksızken nefes alamayanlar, biz; bu gördüğünüz binalarda sistemin tüm başarısızlığının altında bırakılanlar; biz, aylardır bir kurgu ile oyalama taktikleri ile yok sayılan, emeği hiçleştirilen, mesleği değersizleştirilenler… Tüm bu olumsuzluklara rağmen; ‘giderlerse gitsinler’e boyun eğmeyenler; mesleğinin beyazını karanlığa ışık yapanlar; emek bizim, söz bizim diyoruz. Uzun mesailerde, yorucu nöbetlerde, kışkırttığınız sağlık taleplerine yanıt vermeye çalışan emeğin sahibi olanlar, bizler, milyonlar; yoksulluk sınırı altı ödemelere, bizleri ölümüne çalıştıranlara, sağlıkta şiddeti üretenlere karşı sözümüz var diyoruz. Yeni yasa teklifiyle yeniden farkına vardığınız gibi mecliste, ekranlarda yürüttüğünüz senaryolarınız; hem bizlerin hem de toplumun gözünde artık

“EMEĞİMİZLE YENİDEN ALAY ETTİNİZ”

Aylar süren oyalamanın ardından yeni yasa teklifiyle emeğimizle yeniden alay ettiniz. Bizler emekliliğe yansıyacak temel ücret artışı talep ederken nitelikli şekilde çalışabilmemiz için yeterli süre ve olanaklar, sağlıkta şiddetten arındırılmış  çalışma alanları, toplumun daha az hastalanması için koruyucu sağlık hizmetlerinin güçlendirilmesini isterken sizlerin bize reva gördüğü, performansa dayalı ödeme sistemini dayatmak, emeğimiz için ayrılması gereken bütçeyi şehir hastanelerine kira ve hizmet bedeli olarak gömmek oldu. Sizin bizlere dayattığınız sağlıksızlığa karşı bizler bu gidişatı değiştirmek, sağlıklı bir gelecek için birlikteyiz. Bugünkü G(ö)REV eylemimiz son değil. Bu bir itiraz! Bugün mecliste yürütülen senaryoyu reddediş! Hakkımız olanı alana kadar hep birlikte sağlıksız politikalarınızın ve emek gaspınızın karşısında olmaya tüm gücümüzle devam edeceğiz. Tüm Türkiye'de hakları için mesleğinin onuru için bir araya gelen milyonlar olarak biliyoruz ki emeğimizin hakkını aldığımız, sağlıklı bir geleceği birlikte inşa edeceğiz. Emek bizim söz bizim