Kocaeli'de ulaşım için abonman sistemine şubat ayında geçilecek!

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) toplu taşıma, taksi, servis araçları, otopark, çekici ve kurtarıcı zamları gündemi ile bugün toplanacak. Herkesin merakla beklediği toplu taşıma ücretlerine yapılacak zamla ilgili ise bu dönem farklı bir formül kullanılacak.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının büyükşehirlerde uyguladığı formül üzerinden yüzde 23 ile 30 arasında bir zammın yapılması bekleniyor. Toplu taşımadaki tarifeleri azaltmak için sadece tam ve indirimli tarifeye geçilecek. UKOME dışında ulaşım alanında Kocaeli’de ilk kez abonman sistemine şubat ayında geçilecek.

BAKANLIĞIN FORMÜLÜ ZAMDA UYGULANACAK
Ulaştırma Bakanlığı toplu taşıma ücretlerine yüksek oranlarda zam yapılmaması için bu dönem asgari ücret, akaryakıt ücretleri ve enflasyon oranları üzerinden bir oranlama yaparak fiyat düzenlemesi yapılmasına karar verdi. Bu formül çerçevesinde yarın UKOME’de yapılacak görüşmenin ardından yüzde 23 ile 30 arasında bir zammın toplu taşıma, taksi, servis araçları, otopark, çekici ücretlerine uygulanması bekleniyor. Bakanlığın formülü nedeniyle esnafların beklediği zam oranın altında bir zam kararı UKOME’den çıkacak. Zam dışında UKOME toplantısında tarifelerle ilgili de önemli bir karar çıkacak. Kocaeli’de 12 ilçede ortalama 500 farklı tarife bulunuyor. Bu tarifelerin azaltılması için Ulaşım Daire Başkanlığı tarafından yapılan çalışma ile bundan sonra indirimli, öğrenci, öğretmen, 60 yaş üstü indirimi ve tam tarifeler yerine sadece tam ve indirimli tarifeler olacak. Ulaşım zammının ardından tam tarife dışında uygulanacak indirimli tarife, tam tarifenin yüzde 70’i kadar olacak. Büyükşehir indirimli tarifeye giren öğrenci ücretlerine verdiği desteği vermeye devam edecek.

ÖĞRENCİLERE ABONMAN KARTLARI GELİYOR
UKOME’deki kararlar dışında ulaşım alanında önemli çalışmalara imza atan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, öğrencilerin toplu taşımadan daha fazla indirimli yararlanmaları için abonman sistemine geçiyor. 1 Şubat’tan itibaren öğrencilere abonman kartları verilmeye başlanacak. Abonman kartı alan öğrenciler şubat ayı sonunda bu kartları kullanmaya başlayacak. İndirimli tarifeden ve büyükşehir desteğinden yararlanan öğrenciler, abonman kartları ile birlikte daha fazla indirimden yararlanma imkanına sahip olacaklar.