Kocaeli'de ulaşım esnafı yüzde 50 zam istedi

Kocaeli Toplu Taşıma Kooperatifleri Birliği Başkanı Mehmet Yaşar, ulaşım esnafının çok zor durumda olduğunu söyledi. Kimseden sadaka istemediklerini belirten Yaşar, 'Sektör temsilcileri olarak yüzde 50 zam talebimiz var' dedi

Yılbaşı öncesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi’ne (UKOME)  zam taleplerini sunan otobüsçülerin zam oranı belli oldu. Kocaeli Toplu Taşıma Kooperatifleri Birliği Başkanı Mehmet Yaşar, UKOME’ye sunulan zam oranının yüzde 50 olduğunu açıkladı. Haklarını istediklerini ve kimseden sadaka beklemediklerinin altını çizen Mehmet Yaşar şunları söyledi: “Aralık ayında UKOME yönetimine zam talebinde bulunduk fakat diğer kentlerden gelecek ulaşım zamlarının beklenmesi tercih edildi. Bekleme sürecinde başta Ankara ve İstanbul olmak üzere birçok ilde yeni ulaşım fiyatları belli oldu. Sektör temsilcileri olarak yüzde 50 zam talebinde bulunduk ama bakalım Kocaeli Büyükşehir Belediyemiz nasıl bir karar alacak. Karar çıkmadan önce esnafın çok zor durum içerisinde olduğunu belirtmek isterim.

SEKTÖR DE ZORDA
Yaşadığımız durum bir tek Kocaeli için geçerli değil, ülke genelinde sektör zor durumda. Bunun sebebi mazot fiyatının yüzde 300 arttığı ortamda ulaşıma verilen zammın yüzde 90’da kalması. Bugün bir esnafımız sanayiye gittiğinde yüzde 400 artmış olan parça fiyatlarıyla karşılaşıyor. Trafik sigortaları geçen sene 5 bin TL seviyelerindeyken bugün geldiğimiz noktada en düşük sigorta ücreti 20 bin TL. 2005 yılında bir yolcu ücreti ile 1 litre mazot alabiliyorduk. Yakın zamanda 2 yolcu ücreti ile 1 litre mazot alacak durumda geldi. Şuan ise 4 yolcu ücreti ile 1 litre mazot alabiliyoruz. İşlerin düzeleceği ümidiyle çalışmalarımıza devam ediyoruz. Maliyetler çok yükseldi, Ulaşım Park’ın sektöre dahil olmasıyla bizim işimiz çok daha zorlaştı.

KONTAK KAPATMAYIZ AMA…
Esnafımız artık araba yenileyemez oldu, bu durumda halkın yolculuk kalitesi de düşüyor. Bugün esnafımız ne kazanıyorsa akşam bu kazancı akaryakıta veriyor. Esnafımız artık çalıştırdığı şoförün yevmiyesini vermekte çok ama çok zorlanıyor. Üzülerek söylüyorum ama iyi bir zam almak zorundayız. Ücretsiz taşıdığımız kesimler de var, bu konuda handikap yaşıyoruz. Bu kentin otobüs esnafı zenginleri ücretsiz taşırken ekonomik durumu daha düşük olan insanlardan para almak durumunda kalıyor. Ücretsiz taşınacak yolcu gruplarının yeniden düzenlenmesi gerekiyor. Talebimiz olan yüzde 50 oranının altında bir zam verilirse, kontak kapatma gibi bir şey yapılmaz ama hakkımızı aramak için elimizden gelen her şeyi de yaparız.

12 TL’Yİ BULMAMIZ LAZIM
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, sektöre destek veriyor ama bu destek aslında esnafa değil, vatandaşa veriliyor. Bugün şehir içinde 6 lira 50 kuruşa taşımacılık yapıyoruz, bu rakamın en az 12 TL olmalı. Bir yolcunun maliyeti 10 TL. Son dönemde mazot fiyatları geri gelmiş olabilir ama 2022 yılı öncesi mazot 7 TL seviyesindeydi yolcu parası da 3 lira 50 kuruştu. Bugün mazot 22 TL, yolcu parası 6 lira 50 kuruş. Yani akaryakıt yüzde 300 zamlanırken, toplu taşıma yüzde 90 zamlanmış. Eğer yolcu ücreti de yüzde 300 artsaydı, bugün yolcu parası da düşerdi.”