Kocaeli'de sivrisineklerle mücadele sürüyor
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, sivrisinekle mücadelede çalışmalarını aralıksız 12 ay boyunca devam ettiriyor.
12 ilçede gerçekleşen uygulamalarda sivrisinek ve karasineklerin üreme alanlarına yönelik hedefler bulanarak fiziksel, kültürel, biyolojik ve kimyasal mücadele ediliyor.
BİR GÜNDE 70 MAHALLE 1220 SOKAK
Sağlık ve Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı Veteriner Hizmetleri Şube Müdürlüğü vektör mücadelesi ekipleri tarafından gerçekleştirilen uygulamalar yılın 12 ayı boyunca yaz ve kış dönemlerinde ara verilmeden yapılıyor. Yaz aylarında Sağlık Bakanlığı ve Dünya Sağlık Örgütü’nün belirlediği kriterlere uygun olarak ULV ve Mist Blower cihazları kullanılarak 12 ilçede 29 ekip ve alanında uzman personeller ile bir gün içerisinde 70 mahalle ve bin 220 sokak ilaçlanabiliyor.
AKŞAM SAATLERİNDE ÇALIŞMA
İnce püskürtme tekniği olan ULV (Ultra Low Volume) yani eski tabirle dumanlama uygulaması, larva mücadelesini desteklemek amacıyla yapılıyor. Sivrisinek mücadelesinin temeli larva mücadelesi. Bu kapsamda sivrisinek mücadelesinin temel ayağını oluşturan ‘larva mücadelesi’ çalışmaları periyodik olarak devam ettiriliyor. ULV ile de yapılan ilaçlamada; rüzgarın durgun olduğu, özellikle sivrisineklerin havada yoğun olduğu akşam saatlerinde yapılıyor.
LARVA MÜCADELESİ
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Vektör Mücadelesi yetkilileri; ‘Özellikle sivrisinek ve karasineklerin üreme alanlarına yönelik larva mücadelesi gerçekleştirdiklerini belirtti. Bu yoğun çalışmalara rağmen uçan sivrisinekler için de soğuk püskürtme yöntemi olan ULV ya da Mist Blower cihazları ile akşamları ergin mücadelesi gerçekleştirildiğini’ belirtti. Yapılan uygulama ile ilacın havada mümkün olduğunca uzun süre askıda kalması sağlanarak zararlı ile mücadelede edildiği ifade edildi.
SİNEKLERİN ÜREYEBİLECEĞİ ALANLAR
Yaşam döngülerinin büyük bir kısmını suda geçiren sivrisinekler, son derece hızlı ürer. Bir dişi sivrisinek her seferinde ortalama 200 – 400 yumurta bırakır. Büyükşehir Belediyesi yetkilileri; ‘Sivrisineklerin üreyebileceği alanların; boş saksılar, saksı altlıkları, çiçek sulama kapları, kapakları açık bırakılmış bidon, şişeler, çatı olukları ve giderleri, varil ve bidonlar, süs ve plastik havuzlar, mazgal ve rögarlar, üstü açık su tankları, su biriken bodrum katları, inşaat alanları gibi alanların olduğunu belirtti.