Kocaeli'de öncelikli dönüşüm için 42 farklı bölge belirlendi

Kocaeli İRAP kapsamında Büyükşehir Belediyesi'nin yaptığı ve bakanlık tarafından onaylanan Kentsel Dönüşüm Strateji Belgesi'nde, Kocaeli genelinde devam eden kentsel dönüşüm projeleri dışında 42 bölgenin, öncelikli kentsel dönüşüm alanı olmasına karar verildi.

Kocaeli Valiliği öncülüğünde İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) tarafından hazırlanan İl Afet Risk Azaltma Raporu’nda (İRAP) 12 ilçe belediyesinin, bölgelerindeki öncelikli kentsel dönüşüm alanlarını belirlemesi istendi. Bu kapsamda Büyükşehir Belediyesi ve 12 ilçe belediyesinde önemli bir çalışma yapıldı. Yapılan çalışma sonucu 10 ilçede toplam 42 alanda öncelikli kentsel dönüşüm yapılmasına karar verildi. Karar ile birlikte Büyükşehir Belediyesi’nin Kentsel Dönüşüm Strateji Planı hazırlandı. Hazırlanan plan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından da onaylandı.

YENİ YERLER EKLENEBİLİR
Büyükşehir ve 10 ilçe belediyesinde yapılan söz konusu çalışma ile hazırlanan Kentsel Dönüşüm Strateji Planı’nda, Kocaeli genelinde 42 alanda kentsel dönüşüm yapılması kararlaştırıldı. Ancak bu planın değiştirilebileceği ve yeni alanların eklenebileceği kaydedildi. Yapılan çalışmada İzmit’te 6, Gölcük’te 4, Başiskele’de 7, Çayırova’da 4, Darıca’da 6, Gebze’de 5, Derince’de 4, Kartepe’de 1, Körfez’de 4 ve Karamürsel’de ise 1 alanda kentsel dönüşümün öncelikli olarak yapılmasına karar verildi.

DEVAM EDEN PROJELER DAHİL DEĞİL
Belirlenen 42 kentsel dönüşüm noktası içinde şu anda devam eden kentsel dönüşüm projelerine yer verilmedi. İzmit’te Cedit Mahallesi, Gölcük’te Gölcük Kent Merkezi Dönüşüm Projesi, Kandıra’da Akdurak Mahallesi ve Kandıra Kent Merkezi dönüşüm planı, Derince’de Deniz Mahallesi ve Körfez’de Barbaros Mahallesi projeleri 42 öncelikli dönüşüm noktası içinde yer almıyor.

DİLOVASI’NIN TAMAMI DÖNÜŞÜM ALANI
Kentsel Dönüşüm Strateji Planı’nda yer alan ve bakanlık tarafından onaylanan dönüşüm alanları içinde Dilovası’nın olmamasının nedeni olarak, ilçenin tamamının kentsel dönüşüm alanı olması ve bu dönüşüm için çalışmaların başlaması belirtildi. Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), Dilovası’nın kendiliğinden dönüşümü için Tavşancıl’da 488 hektar alanda konut projesi başlattı. İlk etabı başlayan çalışmayla ilçenin bu bölgeye kayması amaçlanıyor. Kandıra’da da bu kapsamda şimdilik bir alan belirlenmedi.