Kerbela Şehitleri anıldı

Türkiye Caferiler Vakfı'nın her sene düzenlediği Aşura Matemi, Darıca Nenehatun Stadı'nda yoğun yağmur altında yapıldı

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 12.8px 0.0px; font: 12.0px Times; color: #11053b} p.p2 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Times; color: #11053b} span.s1 {font-kerning: none}

Türkiye Caferiler Vakfı tarafından Hz. Muhammed'in torunu Hz. Hüseyin ve yanındaki 72 kişinin Kerbela'da şehit edilmesinin yıldönümü nedeniyle Darıca Nenehatun Stadı’nda düzenlenen  Aşura Matemi Töreni yağan yağmur altında gerçekleştirilirken, programa AKP Kocaeli Milletvekili Cemil Yaman, Kocaeli İl Müftüsü Yusuf Doğan, Kocaeli Büyükşehir Başkanıvekili Necmi Özen, Darıca Kaymakamı Ömer Karaman, Darıca Belediye Başkanı Şükrü Karabacak, Türkiye Caferiler Vakfı Başkanı Yahya Kemal Utar, AKP Darıca İlçe Başkanı Muzaffer Bıyık, CHP Darıca İlçe Başkanı Yakup Törk, Darıca İlçe Emniyet Müdürü Hasan Aydoğan  ile birlikte Irak Müçtehitleri Naibi Seyyid Muhammet Gazi Tebrizi’de katıldı.

Saygı duruşu ve okunan İstiklal Marşı ile başlayan etkinlikte açılış konuşmasını Türkiye Caferiler Vakfı Başkanı Türkiye Caferiler Vakfı (TÜRCAV) Genel Başkanı Yahya Kemal Utar programda dua ederek Kerbela şehitlerini andı. Utar burada yaptığı konuşmasında “Kerbela çölünde öldürülen Hz. Hüseyin İslam peygamberinin torunudur. Bütün mezhepler Hz. Peygamberin ona karşı olan sevgi ve muhabbetini mübalağasız yazmışlardır ama nedense öldürülmesi karşısında sessiz kamış ve itirazlarda bulunmamışlardır. Ben müslümanım diyen herkesin ortak peygamberi Hz.Muhammed olduğuna göre Hz. Hüseyin’e matem tutmak nebevi bir sünnet olduğu gibi her Müslümanın boynunun borcudur.” dedi.  

Kocaeli İl Müftüsü Yusuf Doğan, bugünün Müslümanlar için ayrı bir önem taşıdığını belirterek, “Hz. Hüseyin’in ve 70 kişinin Kerbela’da şehit edilmesinin acı tarihidir. Kerbela’yı çok iyi anlamalıyız. Kerbale’yı anlamak Hz. Hüseyince yaşamaktır. Bugün bizlere düşen tüm farklıkları bir taraf bırakıp yeni Kerbela’ların önüne geçmeliyiz.” diye belirtti. Darıca Kaymakamı Ömer Karaman bir konuşma yaparak, “Bu acı hepimizin acısı. Kerbela bir ve beraber olmayı öğretmeli. Acılar paylaşıldıkça azalıyor. Bugün bir ve beraber olmanın matemini yaşıyoruz. Kerbela’daki bu acıdan dolayı hepimizi başı sağ olsun.” dedi

Darıca Belediye Başkanı Şükrü Karabacak ise, “Bu büyük matem gününde başta imam Hz. Hüseyin olmak üzere tüm Kerbela şehitlerini rahmetle yad ediyorum. Rabbim hepimizin şahitliklerine mazhar etsin diyorum. Caferisiyle, alevisiyle, sunisiyle her 10 muharremde hep birlikte gönlümüzden, yüreğimizden, zihnimizden ve kalbimizden, ya şehit diyoruz, ya mazlum diyoruz, ya maktul diyoruz ve ya Hüseyin diyoruz” ifadelerini kullandı.

 

Yağmur altında, yaklaşık olarak 2 bin kişinin katıldığı anma programa kadın ve çocukların da yoğun ilgisi oldu. Programın ardından Kızılaya kan bağışında bulunuldu.