Kente ilk kazma vuruldu

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı ile startı verilen orta ve ağır hasarlı binaların yıkımları hakkında bölgemizde ki belediye başkanların görüşleri.

 Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ın talimatı ile startı verilen orta ve ağır hasarlı binaların yıkımları dün 35 ilde eşzamanlı olarak başlatıldı. Bu proje kapsamında, 17 Ağustos Marmara depreminde büyük hasar görerek 13 yıldır atıl durumda bulunan Gölcük Deniz Evleri, Valilik kararıyla ilimizde yıkılan ilk binalar arasında yer aldı. İlk gün Deniz Evleri’nde temsili olarak düzenlenen törenle 12 daireden oluşan 2 blok iş makineleri tarafından yıkıldı. Törene Vali Ercan Topaca, Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Çevre ve Şehir İl Müdürü Mehmet Ersan Aytaç ve çok sayıda vatandaş katıldı. Şenol Hafriyat’ın yıkımı üstlendiği binalar iki iş makinesiyle yıkıma başladı. Yıkım esnasında Gölcük Belediyesi’ne ait itfaiye aracı da su sıkarak, yıkılan binalardan çıkan tozu engelledi.

 KÖŞKER: “TEBLİGAT SONUCUNDA NETLEŞECEK”

Konu hakkında konuşan Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, “Deprem sonrasındaki dönüşümü Kocaeli güzel yaşadı. 1999 depremine göre depreme daha hazırlıklıyız. Her yerde eksiklikler var. Hukuken yargı süreci bitmeyen bölgeler var. En kısa zamanda bunu da bitirerek Kocaeli’yi daha da yaşanabilir bir kent haline getireceğiz.” dedi. Yıkımlarla ilgili olarak bölgemizdeki belediye başkanları ile görüşen ekibimiz, bölgemizdeki yıkımların ne zaman gerçekleşeceği konusunu başkanlara sordu. Konuyla ilgili bilgi veren Gebze Belediye Başkanı Adnan Köşker, “İlçemizde hasarlı olduğu tespit edilen binalar var. Bu binaların güçlendirildiği de bize gelen bilgiler arasında. Yapılacak teknik takibin ardından güçlendirilen binalar için yıkım gerçekleşip gerçekleşmeyeceği Valilik’ten gelecek olan tebligat sonucunda kesinleşecek.” dedi.

KARABACAK: “424 HASARLI BİNA VAR”

Kentsel dönüşüm çerçevesinde daha önce ilçedeki 3 blokta yıkım gerçekleştiren Darıca Belediye Başkanı Şükrü Karabacak, “İlçemizde 424 hasarlı bina tespit edilmişti. Yıkım öncesinde Valilik tarafından tebligatlar vatandaşlara ulaşacak. Tebligatlar ulaştıktan sonra itiraz süresi var. Bu sürenin ardından kiracılar ve ev sahipleri tek tek tespit edilecek ve ardından yıkımlar başlayacak. Süreç tamamlanana kadar kiraları devlet tarafından karşılanacak.” şeklinde konuştu.

YAMAN: “209 HASARLI BİNA YER ALIYOR”

Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında hasarlı binalar hakkında bilgi veren Dilovası Belediye Başkanı Cemil Yaman, “İlçede yakın zamanda 560 bin m2 alanda TOKİ projesi başlayacak. Bu proje öncesinde Valilik tarafından daha önceden duyurulan hasarlı evler arasında yer alan 209 evin durumu, Valilik’ten gelen tebligatlar ve devamındaki teknik çalışmalar sonrasında kesinlik kazanacak.” ifadelerine yer verdi.

AKBAŞ: “TEKNİK ÇALIŞMALAR BAŞLATILACAK”

Konu hakkında bilgisine başvurduğumuz Çayırova Belediye Başkanı Ziyaettin Akbaş ise, “Yıkım öncesinde güçlendirildiği iddia edilen binalar hakında yapılacak teknik çalışmalar sonrasında vatandaşlara ulaşan tebligatlar neticesinde harekete geçilecek. Mağduriyetlerin ortaya çıkmaması için gereken tüm hassasiyeti göstereceğiz.”  şeklinde bilgi verdi.