Hürriyet: Enkaz altında kalmadan seferberlik başlatmak zorundayız

İzmit Belediyesi öncülüğünde İzmit'in depreme dirençli bir kent haline getirilmesi için hazırlanan deprem eylem planının detayları kamuoyu ile paylaşıldı. İzmit Dernekler Yerleşkesi'nde gerçekleşen programa CHP İstanbul eski Milletvekili Jeofizik Mühendisi deprem bilimci Prof. Dr. Haluk Eyidoğan, çok sayıda STK temsilcisi ve akademisyenler de katıldı

Kahramanmaraş dahil 11 ilde büyük yıkıma neden olan depremlerin ardından yerel yönetimler tarafından da afet öncesi ve sonrası eylem planları hazırlanıyor. Beklenen Marmara Depremi sebebiyle İzmit’in depreme dirençli bir kent haline getirilmesi için İzmit Belediyesi öncülüğünde deprem eylem planı hazırlanmıştı. İzmit Belediyesi ve paydaşlarıyla birlikte hazırlanan deprem eylem planının detayları kamuoyu ile paylaşıldı.

GENİŞ KATILIM
İzmit Belediyesi Dernekler Yerleşkesinde gerçekleştirilen programa İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, Jeofizik Mühendisi deprem bilimci Prof. Dr. Haluk Eyidoğan, CHP Kocaeli Milletvekili Aday Adayı Cengiz Sarıbay, Kocaeli Tabip Odası Başkanı Ayşe Engin Arısoy, TMMOB Kocaeli İl Koordinasyon Sekreteri Mehmet Ali Elma, İYİ Parti İl Başkanı Nusret Acur, Demokrat Parti İzmit İlçe Başkanı Nuray Macit, CHP İl Yöneticileri, İzmit Belediyesi yöneticileri, STK temsilcileri ile akademisyenler katıldı.

“HER ŞEYİ BAŞTAN DÜŞÜNMEK ZORUNDAYIZ”
Programda ilk olarak konuşan İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, İzmit Belediyesi tarafından deprem bölgesinde gerçekleştirilen çalışmalardan bahsederek başladığı konuşmasında şu ifadeleri kullandı: “Bu topraklarda binlerce, milyonlarca yıldır depremler oluyor. Özellikle İzmit gibi iki fay hattının birleştiği bir merkezde depremin olmamasını beklemek akıl karı değil. Depremde çökecek binaların altında kalmadan, yakınlarımızın o enkazların altında kaldığını görmeden, enkaz başlarında cenazelerimizi beklemeden önce mutlaka ama mutlaka İzmit çapında bir seferberlik başlatmak zorundayız. Bu büyük afetin hepimize yüklediği çok derin bir sorumluluk var. Artık hayatımıza eskisi gibi devam edemeyiz ve her şeyi yeni baştan düşünmek zorundayız.

“DİRENÇLİ KENTLER YARATMAK ZORUNDAYIZ”
Eğer bu topraklarda durmadan deprem oluyor, binalar yıkılıyor ve insanlarımız ölüyorsa, iktidarı, muhalefeti, bürokrasisi veya vatandaşları, kısacası hepimiz için ülkemizin birincil sorunu depremdir. Bundan sonra deprem tartışması, fay hattı, deprem nerede olacak, ne zaman olacak, olacak mı, olmayacak mı, hangi büyüklükte olacak tartışmalarını terk etmeliyiz. Depremleri durduramayacağımıza göre milletçe depremde yıkılmamak için yerleşim alanları ve deprem dirençli kentler yaratmak zorundayız. Biz bugün güçlü bir inisiyatif alıyoruz ve diyoruz ki, düzen değiştirmek zorundayız. Düzen değiştirmek cesaret ister. Ve yanlış giden bir sürecin bir parçası olmaktan net olarak kurtulmak gerekir.

“İŞBİRLİĞİNE İHTİYACIMIZ VAR”
Gerçekçi stratejilere ihtiyacımız var. Kaynağa ihtiyacımız var çünkü sorunun devasa büyüklükte olduğunu hepimiz biliyoruz. İşbirliğine ihtiyacımız var çünkü yapılması gereken çok boyutlu ve çok çeşitli işleri kapsıyor. Bu süreç her kesimin harekete geçmesi gereken bir süreç. Çünkü devlet görevlisinden teknik personele, sağlık görevlisinden vatandaşa iş insanından emekçisine, kararlı biçimde kol kola çalışması gerekmektedir. Bilime ihtiyacımız var. Bilim yegane ışığımızdır. İzmit’i etkilemesi muhtemel bir deprem sürecinin öncesi ve sonrasında nelerin yapılabileceğiyle ilgili somut adımlar atmak için Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliğine (TMMOB) bağlı meslek odalarının başkanları ve Kocaeli Üniversitesi akademisyenleri ile 23 Şubat’ta bir araya geldik.

“KATILIMCILARA TEŞEKKÜR EDERİM”
Toplantımıza TMMOB’ye bağlı meslek odaları, KOÜ Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği, Elektrik Mühendisliği, Harita Mühendisliği, Jeofizik Mühendisliği, Jeoloji Mühendisliği; Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama ile Mimarlık bölüm başkanları ve akademisyenleri katılmıştı. Tüm katılımcılara gönülden teşekkür ediyorum. Ancak ve ancak; ortak akılla çizilebilecek bir planın ilk adımını oluşturmak üzere çok verimli bir toplantı gerçekleştirdik. Depreme yönelik güçlendirmeden acil yardıma, lojistikten, sağlık önlemlerine, örgütlenmeden afet koordinasyon merkezimize kadar tüm boyutlarını mercek altına aldık. Ve toplantının sonunda da bir ‘Sonuç Bildirgesi’ ortaya koyduk. Bu sonuç bildirgesinin en önemli konusu ise, deprem konusunda farklı disiplinlerin bir araya gelerek oluşturacağı ‘Bilim Kurulu’ oldu.

“BİLİME İHTİYACIMIZ VAR”
Çünkü bizim, mutlaka ve mutlaka bilime ihtiyacımız var. Bilimin söylediklerini görmezden gelerek değil bilimin ışığında çalışmalarımızı devam ettirmemiz gerekiyor. Uyarılara kulak tıkanınca neler olduğunu hepimiz Asrın Felaketi yaşanınca gördük. Valilik, kaymakamlıklar, belediyeler, sivil toplum kuruluşları afet yönetimiyle alakalı olarak kurulacak olan bu bilim kuruluna kesin olarak katkı sunmalı. Bu bilim kurulunun kurulmasının özellikle son yaşanan Maraş Depremi’nden sonra çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Evet gerçekten de yapılması gereken devasa işler var. Ve işin mali boyutu ile mevzuatıyla İzmit Belediyesi’nin çok daha ötesinde bir durum olduğunu da hepinizin gözleri önüne sereceğiz.

“AMASIZ, FAKATSIZ ÇALIŞMALIYIZ”
İzmit’in depreme dirençli bir kent haline gelmesi için; mevzuat çalışmalarının hızlıca sonuçlanması, yapı güçlendirme konusunda ilişkin yasal düzenleme için desteğin sağlanması, hızlı tarama yönteminin mevzuata konarak yaygınlaştırılması, deprem sonrası toplanma ve geçici barınma alanlarının tam donanımlı bir şekilde fiziki alt yapılarının geliştirilmesi gerekiyor. Tüm kurumlar ve vatandaşlarımızla birlikte kararlı bir şekilde amasız, fakatsız çalışmalıyız. İzmit Belediyesi olarak 1999 yılında deprem acısını yaşayan ve beklenen İstanbul depremi öncesinde ve olası bir Kocaeli depreminden önce gerekli çalışmalar için biz her zaman hazır olacağız. Yeter ki iş birliğinde bulunalım, yeter ki bu konunun siyaset üstü olduğunu unutmayalım. Enkaz altında kalan insanlarımızın, bizim insanlarımız olduğunu unutmayalım. Yaşadığımız bu güzel kenti, İzmit’imizi depreme dirençli bir şehir haline getirmek için başlattığımız bu seferberliğin İzmitliler için hayırlı sonuçlar vermesini diliyorum.”

EYİDOĞAN, “SİSTEM SORUNU”
Ardından konuşan CHP İstanbul eski Milletvekili Jeofizik Mühendisi deprem bilimci Prof. Dr. Haluk Eyidoğan yaptığı konuşmada, “İzmit Belediye Başkanı Fatma Hanım’a beni buraya davet ettiği için teşekkür ediyorum. İzmit için Kocaeli için hazırlanan bu eylem planıyla örnek olacak bir çalışma gerçekleştirileceğini düşünüyorum. Bu konuda bizler tüm desteğimizi sunmaya hazırız. Her şeyin olduğu gibi afetin de bir politikası vardır. Deprem riskinin azaltılmasının da bir politikası vardır. Çok yönlü çalışmalar gerektiriyor. 1999 Marmara Depremi’nde çok ciddi kayıplarınız oldu. Sonrasında ortaya çıkan duruma bir milat dedik. Kahramanmaraş depreminde de ikinci büyük şoku yaşadık.

“KAMU KURUMLARI BİLE YIKILDI”
Bir gerçek var. Bu coğrafyada depremler bitmeyecek. Ülkede riskleri azaltan bir afet yönetimi konuşmak istiyorsak mevzuatı doğru bir şekilde ele almamız gerekiyor. Temel sorunlarından biri de 1960’lı yıllardan itibaren büyük şehirlere başlayan göçler. Türkiye bu göçlerden sonra beton yapılaşmaya doğru evrildi. Türkiye artık şehir depremleri sürecine girdi ve bunu yaşıyor. Son deprem 11 ili etkiledi. Ayakta kalması gereken kamu kurumları bile yıkıldı.

İZMİT BELEDİYESİ BİRİM MÜDÜRLERİ DETAYLARI AKTARDI
Yetkin mühendislik sisteminin mutlaka bir genel sigorta çerçevesi içerisinde işletilmesi gerekiyor. Bu konunun bir de finans kısmı var. Şu anda deprem bölgesinde 650 bin kişi işsiz kalmış durumda. Her yıl genel bütçeden bir afet fonu ayrılmalıdır. Anayasamızda afet risklerinin azaltılması ile ilgili terim ve ilkelere ihtiyacımız var. Afet risklerinin azaltılması ile ilgili toplumun her noktasında bir katılım gerekir” ifadelerini kullandı. Konuşmaların ardından, hazırlanan deprem eylem planının detayları İzmit Belediyesi’nin ilgili birim müdürleri tarafından katılımcılara aktarıldı. Programda İzmit Belediyesinin hazırladığı deprem eylem planı kitabı da katılımcılara dağıtıldı.