GTÜ'lü Akademisyen 'Hello Tomorrow' Finalisti oldu
Teknoloji üreten girişimcileri inovasyonu mümkün kılacak paydaşlarla bir araya getirmeyi hedefleyen dünyanın en önemli organizasyonlarından biri olan 'Hello Tomorrow Global Challenge' bu seneki Türkiye finalistleri açıkladı. Yenilikçi özelliğiyle dikkat çeken GTÜ projesi Finalist olmaya hak kazanarak önemli bir başarıya imza atılmış oldu.
p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 8.2px 0.0px; font: 13.0px Arial} p.p2 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 13.0px Arial; min-height: 15.0px}
Hello Tomorrow tarafından her yıl düzenlenen ve dünya genelinde bu yıl 119 farklı ülkeden 4500 ün üzerinde girişimcinin yarıştığı alanında uzmanlar tarafından incelenen girişimlerde ilk 20 finalist belirlendi. Türkiye Finalistleri arasında Doğal Malzeme (Lületaşı) Esaslı Yeni Nesil Perovskit Güneş Hücrelerinin Ticari Panellere Dönüştürülmesi Projesi ile Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ) Enerji Teknolojileri Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mahmut Kuş ve proje konusu doktora tezini yapan Dr. Esma Yenel’in ortak girişimi de yer aldı. Projenin, Zorlu PSM’de 11 Aralık 2018’de yapılacak etkinlikle ulusal ve uluslararası yatırımcıların da bulunacağı finalde yatırımcılara yüz yüze tanıtımı yapılacak. Aynı zamanda 2019 Mart ayında Paris’te düzenlenecek olan Dünyanın Gelecek Vaat Eden En İyi Girişimleri Finaline gidecek olan girişimler belirlenecek.
Proje konusu olan Perovskit Güneş Hücreleri mevcut ticari olarak satılan ve güneş enerjisi santrallerine kullanılan silisyum esaslı Fotovoltaik panellerin tek güçlü alternatifi olarak gösteriliyor. 2013 yılında ilk geliştirilmeye başlayan teknolojide verimlilik değerleri 5 yılda silisyum esaslı teknolojiyi yakaladığı gibi şeffaf ve çok ucuz olması nedeni ile dikkat çekiyor.
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN PROJEYİ BEĞENDİ
GTÜ'lü Akademisyen, doktora öğrencisi ile birlikte, Projeyi bir etkinlikte tanıtma fırsatı buldukları Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da çalışmayı ilgi gösterip beğendiğini belirtti. Ticarileşme aşamasında olan bu teknolojide önemli bir madenimiz olan ve ağırlıklı olarak süs eşyası yapımında kullanılan lületaşı bileşenlerinin iskelet yapı olarak kullanılmasıyla ticarileşmesinin önündeki problemlere büyük ölçüde çözüm getiriyor. Çalışmanın patent başvuruları yapılmış olup prototip aşamasına gelmiş bulunuyor.
HELLO TOMORROW NEDİR?
Hello Tomorrow, bilimi, teknolojiyi ve girişimciliği bir araya getirerek geleceğe yön verecek çözümler yaratan, kâr amacı gütmeyen global bir inisiyatiftir. Girişimcileri, bilim insanlarını ve yatırımcıları aynı çatı altında buluşturarak endüstriyel ve sosyal problemlerin, dünyayı değiştirecek inovasyonlar ile çözüme kavuşmasını sağlama misyonu ile hareket eden Hello Tomorrow gelişmekte olan projeleri ticarileştiren ve bunların pazarda büyük bir etki yaratmasını sağlayacak yarışmalar düzenliyor. Ayrıca alanında uzman beyinleri, yarını inşa etmek amacıyla aynı çatı altında bir araya getiren uluslararası konferanslar organize ederken, bölgesel problemlere ışık tutan dünya çapında etkinlikler gerçekleştiriyor.