GTÜ'den sanal ortamda meslek deneyimi
GTÜ öğrencileri geliştirdikleri sanal gerçeklik programı ile kariyerinin başında olan ve meslek tercihinin ne yönde olmasına karar veremeyen gençler için simülasyonla hayallerindeki mesleği deneyimleme fırsatı sunuyorlar.
Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ) öğrencileri tarafından Busimes Sanal Gerçeklik Proje Ekibi bilgisayar görselleştirmesi alanında yüksek teknoloji üretmek amacı ile oluşturuldu. Ekibin geliştirdiği Busimes programı ile meslek tercihinin ne yönde olmasına karar veremeyen gençler simülasyonla hayallerindeki mesleği deneyimleme fırsatı bulacak.
Konu ile ilgili açıklama yapan Proje Genel Koordinatörü GTÜ Elektronik Mühendisliği 4. sınıf öğrencisi Ahmet Atar, “Henüz eğitim hayatı devam eden öğrencilerin üniversite ve meslek seçiminde yaşadığı problemleri temel alarak, kullanıcıların daha bilinçli tercihler yapabilmesini sağlayacak sanal gerçeklik simülasyonları üretmekteyiz. Bu yanlış ya da uygun olmayan meslek tercihlerine çözüm olarak, istenilen alanda deneyim imkanı sağlanarak çözüme kavuşacağını belirledik. Üç boyutlu ortamda geliştirdiğimiz sanal gerçeklik simülasyonları ile istenilen mesleğin 1 günlük yaşamı simüle edilebilmektedir. Bu simülasyonlar, gerçek iş hayatı düzeninde bir kurgu akışına sahiptir. Kullanıcılar, simülasyon içerisinde psikolojik ve analitik testlere uğrayarak kendilerini sınayabilmektedir. Ayrıca senaryoların ve kurgunun işleyişi kullanıcının seçimleri üzerinden ilerlemektedir. Bu sayede deneyen kişiye özel bir sonuç vermektedir ve bu tercihi kişinin yetenek setine en uygun yapabilmesini sağlamaktadır.
Ürünümüzün Kullanım ve İnovasyon Alanları: Meslek ya da üniversite seçim aşamasında olup, yeterince bilgiye sahip olmadığı için karar veremeyen öğrenciler, Covid-19 Sonrası Uzaktan Eğitim, Uzaktan Çalışma, Uzaktan Staj faaliyetleride kullanılabilecek etkileşimli ortam, Kurumsal şirketlerin işe alım süreçlerinde kullanılmak üzere insan kaynakları birimleri, Ürünümüzün Kullanılabileceği Platformlar; Sanal Gerçeklik Başlığı yardımıyla sağlanacak 3D ortamlar, Akıllı Telefonlar, Masaüstü ya da Dizüstü bilgisayarlar.” dedi.
Proje Ekibinin diğer üyeleri ise şöyle: GTÜ Mühendislik Fakültesi Elektronik Mühendisliği 3. sınıf öğrencisi Dilara Üzünlü, Ömer Faruk Aydın, Abdullah Memişoğlu, 4. sınıf öğrencisi Mustafa Akın Akarsu, GTÜ Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği 4. Sınıf öğrencisi Mümtaz Danacı, 3. Sınıf öğrencisi Tugay İpek, GTÜ Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü 3. Sınıf öğrencisi Gülsüm Ferah, 4. Sınıf öğrencisi Metehan Şıhman.