GTÜ'de yapılan uygulama ile yaşlı ağaçlar gençleşti
ATAM tarafından 25 yıllık ağaçlara uygulanan mikrobiyal gübre ağaçları gençleştirip, hastalıklarını iyileştirdi, verimi artırdı.
Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ) Akıllı Tarım Araştırma ve Uygulama Merkezi (ATAM) tarafından yürütülen sürdürülebilir tarım çalışmaları kapsamında yapılan ayçiçeğinden sonra ayvaya da yapılan mikrobiyal uygulama olumlu sonuçlar ortaya çıkardı. GTÜ yerleşkesinde yer alan ayva bahçesinde de GTÜ Rektörü Prof. Dr. Muhammed Hasan Arslan ve GTÜ Temel Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ramazan Altundaş'ın katılımları ile ilk defa hasat yapıldı. 25 yıldan daha fazla yaşa sahip olduğu için ekonomik ömrünü dolduran ve monilya ve kara leke fungal hastalıklarına sahip olan ayva ağaçlarına hiç bir fungusit veya kimyasal gübre kullanılmadan sadece yaprak ve gövdelerine mikrobiyal gübre uygulanarak, ağaçlarda hem gençleşme hem de hastalık semptomlarında iyileşme elde edildi. Ayçiçeğinde elde edilen verim artışına ek olarak, ayva da da aynı mikrobiyal gübre formülasyonu kullanılarak meyve veren ağaçlarda kullanılmayan ağaçlara göre 6 kata yakın verim artışı elde edildi. Mikrobiyal gübre kullanılmayan ağaçların çoğunda az miktarda oluşan meyvelerde ise hem kara leke, hem de monilya hastalık semptomları görüldü.