Gecekondudan, Akıllı Şehirciliğe uzanan süreç Kartepe Zirvesi'nde mercek altına alındı

Kartepe Zirvesi'nin 3. Gününde gerçekleştirilen özel oturumlarda mahalle kavramından başlanarak akıllı kentler kavramına uzanan süreç, farklı konu başlıklarıyla ele alındı

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl 4’üncüsü düzenlenen 2022 Kartepe Zirvesi’nin üçüncü günü özel oturumlarla devam etti. Süleyman Paşa Salonu’nda öğleden önce gerçekleştirilen oturumda “Sürdürülebilir Mimari Şehirleşmenin Kalite Ölçeği Olarak Mimari ve Şehrin Yönetimi” konu başlığı altında sunumlar yapıldı. Prof. Dr. Kutlu Sevinç Kayıhan’ınbaşkanlığında yapılan ilk oturumda mahalle kavramı ele alındı. 

 “MAHALLE KAVRAMI KORUNMALI” 

İlk sunumu gerçekleştiren Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Doç. Dr. Hatice Hatipoğlu, “Yaşanabilirlik ve Mahalle Olgusunun Sürdürülebilirliği - Aşkan Mahallesi Üzerine Bir Değerlendirme ve Mahallenin Geleceği İçin Stratejiler” konusunu işledi. Gebze Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Elif Özlem Aydın, “Geleneksel Mimari Çevresinde Gelişen Mahalle Eksenli Şehirleşmenin Günümüz Şehirlerine Katkıları” konusunu ele aldı. Prof. Dr. Elif Özlem Aydın; “Türkiye’de 20. Yüzyılın ortalarına kadar kendi kendine yeten mahalle eksenli geleneksel şehirleşme anlayışı liberal politikalar çerçevesinde gelişen sanayileşmeyle beraber değişim ve dönüşüm baskısı altında kaldı. Anadolu Türk kentlerinin fiziksel evrim süreci ve yönetimsel modelleri çerçevesinde insan odaklı yaşam biçimine verdiği önemi ortaya koyuyor. Anadolu Türk kentlerinin fiziksel evrim süreci ele alındığında bu mahallelerin korunması gerekiyor” açıklamasında bulundu. 

OYUN KURAMI UYGULAMALARI       

Gebze Teknik Üniversitesi Prof. Dr. Mehmet Küçükmehmetoğlu, Kentsel Dönüşüm Ortaklıklarında Mekânsal Kooperatif Oyun Kuramı Uygulamaları konusunu ele aldı. Prof. Dr. Küçükmehmetoğlu; “Coğrafya, üzerinde yaşayanlara kimi zaman kısıtlılıklar getirdiği gibi kimi zamanlar da fırsatlar sunmaktadır. Geliştirilen kooperatif oyun kuramı ve optimizasyon esaslı modelleme yaklaşımları ile kentsel dönüşümde veya bölgesel stratejilerde rasyonel taraf davranışlarının modellenmesi teknik olarak gerçekleştirilmektedir. Oyun kuramı kapsamında tarafların bireysel, alt-grup ve kapsamlı koalisyon davranışları model kısıtlarına dönüştürülerek faydaları taksim eden doğrusal programlama modellerinde kısıtlar olarak işleme dâhil edilmektedir” açıklamasında bulundu. 

“KENTSEL DÖNÜŞÜM İYİ BİR PLANLAMA İLE BAŞLAMALI”

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nden Doç. Dr. Yıldız Atmaca, Dirençli Kent Modeliyle Yoksulluk Sorununun Giderilmesi Mümkün Mü? Konut Yoksunluğu Verileri Üzerinden Bir Değerlendirme” konusunu ele aldı. Doç. Dr. Atmaca; “Gecekondulaşma şehirlerde olumsuz bir görsel olarak karşılanır. Yapılışında şehir dışında olsa bile şehrin gelişmesiyle şehrin arasında kalan bu yapılar görseliyle istenmeyen bir durumdur. Gecekonduya sebep olan en önemli faktör göç olgusu. Gecekondu sorunu kentsel dönüşümle çözüme ulaştırılmaya çalışılıyor. Kentsel dönüşüm bir kent için yenilenmedir. Kentsel dönüşüm iyi bir planlama ile başlamalıdır. Kentsel dönüşüm kanunun bazı eksiklikleri var. O yüzden de kanunu bugünkü 2000'li yılların şartlarına göre düzenlemeliyiz” ifadesini kullandı.

DİJİTAL VE AKILLI ŞEHİRLER

Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi’nden Prof. Dr. Veysel Eren ise, “Türkiye’de Büyükşehir Belediyelerinin Akıllı Kent Yolculuğu: Stratejik Planlar Üzerinden Bir Değerlendirme” konu başlığında bir sunum yaptı. Prof. Dr. Eren; “Bilgi ve iletişim teknolojileri alanındaki gelişmeler, her alanda olduğu gibi yerel hizmetlerin sunumu ve kent yönetimi alanında da önemli fırsatlar ortaya koyuyor. Kentlerin birçok açıdan daha yaşanabilir ve insanların olanaklarının artırılması için dijital bilişim sistemlerinin kullanımı ile ilgili politikaların oluşturulma çabaları akıllı kentlere yönelik ilgiyi günden güne artırmaktadır. Sürdürülebilir bir kentsel büyüme için akıllı kent uygulamaları kaçınılmaz hale geldi. Belediyelerin bu kapsamda farklı konu başlıklarına yönelik yaptıkları uygulamalar var” açıklamasında bulundu.