Gebze Kadın Platformu, Darıca'da basın açıklaması düzenledi

Darıca'da Gebze Kadın Platformu'nun düzenlediği basın açıklamasında, kadın cinayetleri ve artan şiddet olaylarına karşı duyarlılık çağrısı yapıldı. Darıca Kent Meydanı'nda bir araya gelen platform üyeleri, kadın haklarının korunması ve İstanbul Sözleşmesi'nin yeniden yürürlüğe girmesi için güçlü bir talep dile getirdi.

Gebze Kadın Platformu’nun hazırladığı basın metninde, kadın cinayetlerinin önlenememesinde siyasi politikaların etkisine vurgu yapıldı. Kadınlar, şiddete karşı İstanbul Sözleşmesi’nin önemini hatırlatarak "Kadınları ve çocukları yaşatacak olan İstanbul Sözleşmesi’dir" dedi. Açıklamada, ülkede kadınların ve çocukların yaşam hakkının korunması için etkili adımlar atılması gerektiği belirtildi.

"Yaşam Hakkımız Güvence Altında Olsun"

Platform üyeleri, meydanda attıkları sloganlarla "Erkek Şiddeti Son Bulsun" ve "Kadın Cinayetleri Son Bulsun" çağrısı yaptı. Kadınların kamusal alanlarda ve evde güvende yaşaması gerektiğini ifade eden kadınlar, "İstanbul Sözleşmesi Yaşatır" sloganıyla taleplerini duyurmaya çalıştı.

Narin Güran ve Diğer Kadınlar Unutulmadı

Açıklamada, son dönemde kaybolan ve öldürülen kadınların isimleri tek tek anıldı. Narin Güran’ın soruşturmasındaki ilerlemeler, Gülistan Doku ve Rojin Kabaş’ın akıbeti sorulurken, platform üyeleri yetkilileri etkin bir soruşturma süreci yürütmeye çağırdı.
Kadın Platformu, toplumda kadına yönelik şiddetin ve çocuk istismarının arttığını vurgulayarak "Bu ülkede kadınlar sadece fiziksel değil, psikolojik, ekonomik ve cinsel şiddetle de karşı karşıya" dedi. Platform, kadınların güvende olabilmesi için 6284 sayılı Kanun’un etkin uygulanmasını talep etti.
İstanbul Sözleşmesi ve 6284 Sayılı Yasanın Etkin Uygulanması İçin Çağrı

Açıklamada, İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı Yasa’nın kadın mücadelesi için hayati öneme sahip olduğu ifade edilerek, "Bu yasaların etkin bir şekilde uygulanması kadınların yaşam hakkını güvence altına alır" denildi.

"Kadınlar Sokakta da İşyerinde de Güvende Değil!"

Kadınlar, aynı zamanda iş hayatında karşılaştıkları zorluklara da değindi. İLO’nun 190 sayılı sözleşmesinin uygulanmasını isteyen kadınlar, işyerlerinde yaşadıkları mobbing ve taciz olaylarına karşı koruma talep etti. "Eşit işe eşit ücret" sloganıyla kadın işçilerin haklarının iyileştirilmesi gerektiğine dikkat çekildi.

Hayvan Katliamlarına Karşı Tepki

Gebze'de sokak hayvanlarına yönelik katliam haberleri de basın açıklamasında yer aldı. Kadınlar, sokak hayvanlarının öldürülmesine neden olan yasal düzenlemelerin iptal edilmesi gerektiğini belirterek, "Yaşam hakkını savunmaya devam edeceğiz" dediler.

"Darıca’da Kadın Dayanışmasıyla Güçlüyüz"

Geçen hafta Darıca’da düzenlenmek istenen yürüyüşün engellenmesini hatırlatan platform, "Kadınlar şiddetle mücadele ederken seslerinin kısılmasına izin vermeyeceğiz" açıklamasında bulundu. Valilik ve kolluk kuvvetlerine seslenen kadınlar, "Sizlerin görevi kadınları değil, katilleri engellemektir" dedi.

Kadınlardan Birlik ve Dayanışma Mesajı

Darıca Kent Meydanı’nda toplanan kadınlar, "Laiklik, eşitlik, özgürlük ve adalet için yan yana olmaya, dayanışmayı büyütmeye devam edeceğiz" ifadeleriyle açıklamayı tamamladı. Kadın Platformu, İstanbul Sözleşmesi’nin yeniden yürürlüğe girmesi ve kadın cinayetlerinin sona erdirilmesi için mücadelenin süreceğini duyurdu.

Kadınları düzenlediği eyleme CHP Darıca İlçe Başkanı Hüseyin Cihan Özaltan ve yönetimi de katılarak, kadınlara destek verdi.