Gebze'de köpek ve kedilerin öldürüldüğü görüntüler ortaya çıktı

Gebze'de belediyeye ait Sokak Hayvanları Rehabilitasyon Merkezi'nde çöp torbaları içinde 30 köpek, 14 kedi ve 1 karga ölmüş olarak bulunmuştu. Hayvanlar, iğne ile zehirlenerek öldürüldüğü iddia edilirken o anlar bir hayvansever tarafından dronla görüntülendi

Yaşanan olay ile ilgili jandarma soruşturma başlatıldı. Olay yeri inceleme ekipleri hayvanların olduğu yerde ve merkezde inceleme gerçekleştirdi. Hayvanların zehirli iğne ile öldürdüğü iddiası üzerine olay yeri inceleme ekipleri ölü hayvanların arasında bulunan iğne ve ilaç şişesini delil olarak aldı. Ayrıca bölgedeki çöp konteynerleri üzerinde parmak izi taraması yapıldı. 

HAYVANSEVERLER HAYVANLARI BARINAKTAN ÇIKARDI 

İncelemenin sürdüğü rehabilitasyon merkezinde bulunan hayvanseverler merkezde bulunan köpek ve kedileri alarak götürdü. CHP Kocaeli Milletvekilleri Nail Çiler ve Muhip Kanko, CHP İstanbul Milletvekili Nimet Özdemir, TİP İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil, hayvanseverler ve vatandaşların alanda bekleyişi sürüyor.
 
‘BU TABLO GERÇEKTEN VAHŞETİN TABLOSU’

Alanda açıklama yapan CHP Kocaeli Milletvekili Muhip Kanko, “Günlerce sokak hayvanlarının haklarıyla, sokak hayvanlarının nasıl yaşatılmasıyla ilgili günlerce sabahlara kadar toplantı yaptık. Tek çekincemiz şuydu; ‘Eğer bu yasayı çıkarırsanız, bu yasa yürürlüğe girerse herkesin keyfine göre, herkesin istediğine göre bir hayvan hakkı ortaya çıkacak’ dedik ve gördüğümüz manzara bu. Bunu görüyorduk. Bunu hep biliyorduk. Bunu gördüğümüz için günlerce yalvardık, ‘Getirin, ortak bir mutabakatla çıkaralım, bu hiç kimsenin canını yakmasın’ dedik ama maalesef işte bugün vicdana, ahlaka, namusa, dine hiçbir şeye sığmayacak bir şeyle karşı karşıyayız. Yani bunun için insan olmak yeterli, başka bir şey olmaya gerek yok. Bu tablo gerçekten bir vahşetin tablosu. Bunu birtakım bahanelerle açıklamaya çalışıyorlar, işte ameliyat yaptıklarımız, hasta olanlar, kaza geçirmiş olanlar falan diyorlar ama şurada resmen bebek sayılacak yaşta, ufacık hayvanlar var ve bu hayvanlar şu anda ortalıkta. Bu manzaraya hiç kimsenin gözünün yaşı dayanmıyor. Dolayısıyla bunun sorumlularını mutlaka bir an önce ortaya çıkarılıp, hesabının sorulması lazım. Hükümetin bu yasayı bir daha, bir daha, bir daha gözden geçirmesi gerekiyor” dedi. 

‘YA BUNLARI HAPSE ATACAKLAR YA BİZİ ATACAKLAR’

Merkeze gelen Seren Serengil, “Küçücük yavru köpekler, yavru kediler var. Bu bir vahşet. Neler hissedebiliriz? Bu hangi kitap, hangi din, hangi Allah inancı? Anayasa Mahkemesi'ne seslenmek istiyorum. Türkiye'de 2 bin, 3 bin en fazla belediye var; bu belediyelerin sadece 200’ünde barınak var.  Kocaeli Belediyesiyle görüştüm, ‘Seren Hanım kısırlaştırmayı da durdurduk çünkü kontenjan doldu. Artık köpek alamıyoruz. Alamadığımız için kısırlaştırma da yapamıyoruz’ diyorlar. Yapamadıkları için de öldürüyorlar. Bu kadar, matematiği bu. Çünkü bu yasa ve bu kanun hazırlıksız bir süreçte çıktı. Senin bin 500 tane barınağın olur. Hepsi de çok güzel yaşanacak haldedir ve yeterliliği vardır kontenjanın, sen bu kanunu çıkar. Bu kanunu nereye çıkarttın? Bütün Türkiye'nin köpekleri 200 tane barınağa sığamayacağına göre kısırlaştırma da şu anda durdurulmuş, onların yaptığı bu iş, işe yaramadı. Yaramadığı gibi bu hayvanların hangisi kuduz, hangisi insana saldırdı? Küçücük kediler, küçücük yavru köpekler var. Bakın Türkiye’de bir cezasızlık algısı oldu. Bu hayvan kanunu çıkarıldıktan sonra hiç kimse ceza almayacağını düşündüğü için çocuklara, köpeklere tecavüz ediyor. Köpekleri hunharca ölüyor. Şimdi çocuklara başladılar. Çünkü korumasız olanlara yapıyorlar. Dolayısıyla Gebze Belediye Başkanı'nın istifa etmesi gerekiyor. Buradaki insanların istifa etmesi gerekiyor. Hapis cezası almaları gerekiyor. Çünkü kanunda ‘Hayvana işkence çekerek öldüremezsin’ diye bir madde de var. Ancak bir hayvan çok hasta ise dört kişilik heyet raporundan geçmesi lazım. Bunlar artık arabalarda öldürüyorlar. Biz buna müsaade vermeyeceğiz. Ya bunları hapse atacaklar ya bizi atacaklar. Ben de buradayım. Hapse girmek için de bekliyorum. Ben artık bu ahlak dışı, vicdan dışı, insanlık dışı hiçbir şeye sessiz kalmayacağım. Buna, sessiz kalan da bu caniyle benim için aynıdır. Aynı mertebededir” ifadelerini kullandı.

BELEDİYE YAZILI AÇIKLAMA YAPTI

Diğer yandan Gebze Belediyesi tarafından konuyla ilgili yapılan yazılı açıklamada, cansız sokak hayvanı görüntülerini takiben ilgili ve yetkili kişilerin açığa alındığı belirtilirken, devamında şu görüşlere yer verildi; Cansız Sokak Hayvanı Görüntülerini 
Ölmüş sokak hayvanlarıyla ilgili basın ve sosyal medyada dolaşıma sokulan görüntüler üzerine ivedilikle harekete geçilmiştir.  Kamuoyuna yansıyan cansız sokak hayvanı görselleri: Balçık Barınma alanımız ve sokaklarımızdan ekiplerimizin cansız olarak topladığı 16 sokak köpeği, Gebze’de meydana gelen trafik kazaları sonucu yaşamını kaybeden 3 köpek ve kendi sağlık sorunları nedeniyle kurtarılamayan 10 köpeğe aittir.
Aynı zamanda görüntülere yansıyan kedilerden 9 tanesi sokaklarımızdan çeşitli sebeplerle ölmüş olarak toplanan, 4 tanesi trafik kazası ile ölen ve 2 adet tedaviye cevap vermeyerek ölen kedilere aittir.
Bu can kayıplarının tutanakları ilgili birimlere teslim edilmiştir.  
Gebze bölgesinde kedi ve köpeklerden oluşan yaklaşık 10.000 sokak hayvanı yaşamaktadır. Gebze Belediyesi Veteriner Müdürlüğü rutin çalışmaları ve vatandaş bildirimleri doğrultusunda sokak hayvanlarının sağlıklı yaşaması, yaşamsal bir sorun oluşturmaması için çalışmaktadır.  Şehir merkezi ve otoyollardan uzakta Balçık bölgesinde oluşturduğumuz Barınma ve Beslenme Merkezi bu amaçla hizmet vermektedir. Bu bölgede 4000 köpek Belediyemiz ve hayvan severlerin işbirliği ile yaşamakta, yaşatılmaktadır.
Ölmüş sokak hayvanlarıyla ilgili görüntüler kurumumuz tarafından kabul edilemez olarak değerlendirilmektedir. Konuyla ilgili soruşturma açılmıştır. İlgililer soruşturma tamamlanıncaya kadar açığa alınmıştır. Ayrıca Gebze Belediye Başkanlığımızın müracaatı ile Gebze Cumhuriyet Başsavcılığı da görüntülerle ilgili soruşturma başlatmıştır.