Gebze-Darıca Metrosu o tarihte bitecek!

Gebze-Darıca Metro Hattı'na ilişkin açıklama yapan Marmaray Bölge Müdürü Murat Candan, '15 Eylül 2024 tarihinde yolcu taşımaya hazır hale gelecektir' ifadelerine yer verdi.

Kamu kaynaklarının etkin ve verimli bir biçimde kullanılması, koordinasyonu gerektirecek hususların görüşülerek gerekli tedbirlerin alınması amacıyla düzenlenen 2023 yılı 3. İl koordinasyon il koordinasyon kurulu toplantısı Kocaeli Valisi Seddar Yavuz başkanlığında toplandı. Toplantıda Gebze-Darıca Metro Hattı’na ilişkin proje detaylarını aktaran Marmaray Bölge Müdürü Murat Candan Metro hattının bitiş tarihine ilişkin açıklama yaptı. “15 Eylül 2024 tarihinde yolcu taşımaya hazır hale gelecektir” ifadelerine yer veren Candan yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi;

GEBZE DARICA METROSU
“Gebze Darıca Metro Hattı, Darıca’dan başlayan ve Gebze OSB alanında son bulan metro hattı projesi 11 adet istasyondan oluşan metro hattıdır. Projemizin 18.10.2019 tarihidir. Projemiz hızla ve yoğun bir şekilde devam etmektedir. Tüm istasyonlarımızda gece ve gündüz aralıksız yapılmaktadır. Birinci aşama tamamlanma Gebze Gar-Marmaray istasyonu 15 Eylül 2024 tarihinde yolcu taşımaya hazır hale gelecektir. Darıca sahil ile Gebze gar-Marmara bölgesi 12 aralık 2024 tarihinde Gebze Metro Projesi halkımıza hizmet vermeye başlayacaktır.

YÜZDE 96 YERLİ VE MİLLİ MALZEMELERDEN ÜRETİLMEKTEDİR
An itibarıyla Darıca sahilden başlayarak OSB bölgesine kadar olan çift tüpteki olan tüm ulaştırma tünelleri tamamlanmış, tünellerin bir ucundan diğer ucuna yürüyerek gitmek mümkündür. Ayrıca bir depo sahası bulunmaktadır burada 7 set tren depolanacak ve atölye bakım hizmetlerini verecektir. Metronun işletme hızı 90 KM saat olarak planlanmıştır. 21 dakikadır, trenlerin büyükşehir belediye başkanlığımız ile işletilecek olan sefer süreleri ve sefer aralıkları yeniden organize edilerek sinyalize programı ile düzenlenecektir. Gebze Darıca Metro Projesi, yüzde 96 oranında yerli malzeme ve yerli üretimden kaynaklanan çözümlemelerle gerçekleşmektedir. 11 adet istasyonda, istasyonlarda Gebze Kent Meydanı, Mutlu Kent İstasyonu, Gebze Marmaray İstasyonu, Stadyum istasyonu, Darıca Cumhuriyet mahallesi istasyonunda yoğun çalışmalarımız devam etmektedir. Öngörülen tarihte metronun işletmeye açılması muhtemeldir.

“SON TEST AŞAMALARINDAN GEÇMEKTEDİR”
Trenlerimizden bir set yüzde yüz imalatı tamamlanmış son test ve deneme aşamalarından geçmektedir. Sinyalizasyon programı yüzde yüz yerlidir. Diğer ekipmanlar ve malzemeler yüzde 63 oranında yerlileşmiştir. İkinci tren setimiz yüzde 95 aşamasında ilerlemektedir. Üçüncü tren seti de buna benzer aşamada devam etmektedir. Diğer tren setleri de üretim bantlarında, aşamalarına göre ilerlemektedir. Gebze metro projesi kapsamında inşa ettiğimiz depo sahasında atölye sahası bölgesinde ağustos sonu itibarıyla sevkiyatı tamamlanacaktır. Söz konusu hat aynı zamanda AR-GE amaçlı değişikliklerle öne alınan bir tamamlanma hattıdır. 3 bin metrelik mesafede sırasıyla sahaya nakledildiğinde montaj ve devreye alma aşamalarında test aşamalarına geçecektir.”