EMEP'ten müsilaj konusunda 12 öneri!
Emek Partisi, yurttaşları, denizleri, doğayı ve geleceği kazanmak için mücadeleye çağırdı; müsilaj konusunda 12 acil öneri sundu.
Emek Partisi (EMEP), haftalardır Marmara Denizi'nde etkili olan deniz salyası (müsilaj) ile ilgili 12 acil öneri sundu. Açıklamada, iktidarın yıllardır fabrikatörler kârlarına kâr katsın diye atıklarını denize dökmesine göz yumduğu vurgulandı, halka Marmara'yı ölü denize çevirenlere "dur" deme çağrısı yapıldı.
Emek Partisi İzmit İlçe Başkanı Dursun Deniz imzası ile yayımlanan açıklamada, "Yıllardır ülke nüfusunun üçte birinin, ayrıca endüstri ve sanayi tesislerinin atıklarının döküldüğü Marmara denizini 'koruma alanı' ilan edeceğini açıklamak aynı zamanda uzun süredir işlenmiş bir suçun itirafıdır. Erdoğan ve iktidarı İBB dönemi başta olmak üzere Marmara etrafında 1994 yılından bu güne yönettikleri yerel yönetimler ve 19 yıllık hükümetleri boyunca Marmara denizini korumadıklarını ve sermaye, belediye, hükümet el birliği ile kirlettiklerini itiraf etmektedir" ifadeleri yer aldı.
İktidarın, müsilaj sorunu olanca etkisiyle gündeme geldikten sonra fabrikalara “ileri biyolojik arıtma tesisi kurulması” kararı aldığını belirtilen Deniz, "AKP’ye göre, Marmara denizinde müsilaj patlak vermese arıtma tesisi gibi maliyet gerektiren işler için ne hükümet ne de Marmara etrafındaki sermayedarların masrafa girecektir(!) Oysa fabrikatörler kârına kâr katıp cebini doldururken atıklarını Marmara denizine boşaltmış, AKP hükümetleri de bu duruma izin vermiştir" denildi.
İktidarın yıllarca Marmara denizini fosseptik gibi kullandığı dile getirilen açıklamada, iktidarın eylem planında, kirlilik nedeniyle oluşan müsilajın içeriği ve toplandığında nasıl bertaraf edileceği konusunda bir şey bilmediği de ifade edilerek "Çünkü AKP iktidarı 2007 yılından bu yana müsilajın içeriği ve zararları konusunda bir araştırma yapmamıştır" denildi.
12 ACİL ÖNERİ
Halkı; denizleri, doğayı ve geleceği kazanmak için mücadeleye çağıran Emek Partisi açıklamasında iktidar da acil olarak yapılması gerekenler konusunda uyarıldı. Emek Partisinin sıraladığı 12 acil öneri şöyle:
1- Hızla (termik santrallerde olduğu gibi erteleme vs ile gevşetmeden) tüm yerleşim yerlerinde sanayi ve kentleşmeye uygun sadece fiziksel (elekten geçirme) arıtması değil biyolojik ve kimyasal arıtma yapan arıtma tesisleri kurulmalıdır.
2- Marmara denizi etrafındaki tüm işletme ve fabrikaların büyüklüğüne göre 6 ay içinde fiziksel, biyolojik ve kimyasal arıtma yapacak arıtma tesisi kurmaları zorunlu hale getirilmelidir. Arıtma tesisi kurmayan fabrikalar kapatılmalıdır.
3- Derin deşarj yöntemiyle yerel yönetimlerin atıklarının denize boşaltılmasına son verilmelidir.
4- Yerel yönetimler de dahil gider ve maliyet hesabıyla arıtma tesisini çalıştırmayan ya da özellikle geceleri kapatanlara caydırıcı maddi cezalar ve işletme kapama, ruhsat iptali cezaları verilmelidir.
5- Marmara denizinde deniz canlıları (balıklar, midye başta olmak üzere kabuklular) üzerinde olumsuz etkileri, hastalık taşıyabilme durumları tespit edilmelidir. Bölge balıkçıları desteklenerek avlanma belirli bir süre yasaklanmalıdır.
6- Marmara denizi çevresinde içme suyu alanları düzenli olarak tahlillerle kontrol edilmeli, İstanbul’da sisteme giren içme suyunun %22’sinin kaybolduğu düşünülerek içme suyu ve kanalizasyon hatlarının birbirine karışması riskine karşı önlemler alınmalıdır.
7- Başta Marmara denizi olmak üzere denizleri kirleterek deniz fauna ve florasını olumsuz etkileyen deniz dolgusu yoluyla alan ve imar oluşturma faaliyetleri son bulmalıdır.
8- Müsilajın yoğunlaştığı ve denizle etkileşim halinde olunan bölgelerde halk sağlığı taraması yapılmalı ve gelişebilecek hastalıklar için önleyici ve koruyucu sağlık önlemleri alınmalıdır.
9- Marmara denizinden toplanan müsilajın bertaraf işlemi açık ve şeffaf bir şekilde yürütülmeli yeniden ve başka yerlerde müsilaj kaynaklı kirlilik ve zararları engellenmelidir.
10- Marmara Denizindeki (kirlilik, deniz trafiği ve kazaları gibi) sorunları daha artıracak “Kanal İstanbul” projesi iptal edilmelidir.
11- Marmara denizi etrafında yerleşimin artmasını önlemek üzere başta sanayi ve yerleşim alanlarının ülkenin başka bölgelerine kaydırılması sağlanmalıdır. Bölgedeki yükün azaltılması için önlemler alınmalıdır.
12- Başta İkizdere olmak üzere yöre halkının itirazlarına rağmen devam ederek ekolojik yıkıma sebep olan taş ocağı, maden vb çevreye zarar veren işletmelerin faaliyetleri bir an önce durdurulmalıdır.