Demir; ''Dezenformasyon, gerçekten şaşırıyoruz''

Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, ASELSAN'ın satılacağına dair iddialarla ilgili, 'Gerçekten biz şaşırıyoruz. Bu yine bir dezenformasyonun parçası' dedi.

Kocaeli Sanayi Odası tarafından Kocaeli Kongre Merkezi’nde düzenlenen SANTEK Dijital Fuarı'nın açılışı ile Kocaeli Savunma Sanayi İl Buluşması’na katılan Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, ASELSAN’ın satılacağına yönelik iddialara cevap verdi. Gazetecilere açıklamada bulunan Demir, “Gündemdeki iddialar nedir? Kim yapmış? Nasıl yapmış? Gerçekten biz şaşırıyoruz. Bu yine bir dezenformasyonun bir parçası. ASELSAN malumunuz Türk Silahlı Kuvvetleri Güçlendirme Vakfı’nın çoğunluk hissesine sahip olduğu bir şirket. Yüzde 25’i halka açık bir şirket. Vakfımızın bir şirketi. Büyük savunma sanayi şirketlerimizin çoğu ASELSAN, HAVELSAN, ROKETSAN; bunların büyük hisseleri Türk Silahlı Kuvvetleri Güçlendirme Vakfı’na ait. ASELSAN’ın olsun, TUSAŞ’ın olsun, HAVELSAN’ın olsun, çeşitli ülkelerde ve ülkemizde de ortaklıkları ve alt şirketleri var. Durum bu. Bu açıklamayı yapma gereği bile bana biraz tuhaf geldi" diye konuştu.

'BİZ YOLUMUZA DEVAM EDİYORUZ'

ASELSAN'ın borsada halka açık şirket olduğunu kaydeden Demir, "Bu şirket hakkında yapılacak herhangi bir spekülasyonun gerçekten çok önemli ve ciddi sonuçları olur. Zaten ASELSAN yasal olarak da Kamuyu Aydınlatma Platformu’na herhangi bir hareketini bildirmek zorunda. Bu dezenformasyon meselesi gerçekten, savunma sanayi konusunda da siyasete alet edilmemesini kaç kere söyledik. Biz yolumuza devam ediyoruz. Şirketlerimiz teknoloji alanında, savunma sanayi alanında çalışmalarına devam ediyorlar. Bu arada tabi ki ortaklıklar yapıyorlar. Çeşitli alt şirketler kuruyorlar. Çeşitli ülkelerde yapılanmaları devam ediyor. Normal profesyonel şirketlerin çalışmalarının gerektiği gibi çalışıyorlar. Bu konuda söyleyeceklerimiz bunlar” dedi.
Savunma sanayi il buluşmalarını da değerlendiren İsmail Demir, “Çok çeşitli illere gittik ve gitmeye devam edeceğiz. Türkiye’nin bütün kabiliyetlerinin bu sanayi ve teknoloji yolculuğumuzda, ileri teknolojiler yolculuğumuzda masada olması gerekiyor. Genç bir sanayi altyapımızın savunma sanayi özelinde yapacağı katkılar da çok önemli. Onun için kabiliyetleri yerinde tespit etmek, yerinde görmek, onlarla beraber belirli hedeflere doğru yürümek ve teknoloji derinliğimizi, yeni buluşları, inovatif yaklaşımları hep beraber hayata geçirmek durumundayız. Bu bir anlamda Türkiye’nin bir yolculuğu. Bunda da bütün varlığımız, bütün kabiliyetlerimizin masada ve alanda olması gerekiyor. Onun için geniş ölçüde bir tarama yapıp, şirketlerimizle el ele çalışıp, olası bütün kabiliyetleri, mümkün olan en ileri seviyede desteklemek, hayata geçirmek ve kullanmak istiyoruz. Bu tabi sadece sanayi buluşması olmuyor. Aynı zamanda gittiğimiz yerlerde üniversitelerimizde gençlerimizle de buluşuyoruz. 7’den 77’ye bütün insan kaynağımızın bu konuda yetkinliklerini ortaya koyması gerekiyor. Bunu koyduğumuzda da çok daha güzel işler yapacağımıza inanıyorum” diye konuştu.

KOCAELİ SAVUNMA SANAYİ İL BULUŞMASI’NA KATILDI

Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, Kocaeli Kongre Merkezi'nde düzenlenen SANTEK Dijital Fuarı Açılışı ile Kocaeli Savunma Sanayi İl Buluşması’na katıldı. Programda konuşan İsmail Demir, “Her daim istiklal davasında olan milletimizin istikbali için üzerimize düşen görevi layığı ile yerine getirebilmek için var gücümüzle çalışıyoruz. Bugün savunma sanayimiz, diğer sektörler ve kamu yapılanmaları için örnek gösterilen başarılara imza atmıştır ama en önemlisi, yüce milletimizin gurur duyduğu bir duruma ulaşmıştır. Bu da vizyoner bir yaklaşım, büyük bir siyasi irade ve kararlılık neticesinde devam eden bir çalışma olmuştur. Bugün itibarıyla ülkemizin savunma sistem tedariki ve savunma sanayini yönlendirme konusunda yürütülen çalışmalar devam etmekte ve bunun neticesinde, savunma ürün ve hizmetlerimiz hem güvenlik birimlerimize hem de farklı coğrafyalardaki stratejik iş birliği içerisinde bulunduğumuz dost ve müttefik ülkelerin silahlı kuvvetlerine ve güvenlik güçlerine teslim edilmektedir. Bu iş birliğimizi de gün geçtikçe geliştirmekteyiz” dedi.

'DÜŞMANLIĞINDAN ÇEKİNİLEN ÜLKE OLMAMIZ GEREKİYOR'
Savunma sanayisinin son yıllarda dikkat çekici şekilde geliştiğini belirten Demir, “En güçlü
savunma, en güçlü teknoloji derinliği, bilgi ve silahlarla yapılabilir. Bu bilinçle savunma sanayinin her alanında dünyanın en iyisi olma hedefi ile Türkiye, bu alanda belki dünyanın her alanında en iyisi değil ama bazı alanlarda en iyisi olma, fark oluşturma ve harekat ortamında farklılığını ortaya koyacak teknolojiler ve uç uygulamaları hayata geçirme durumundayız. Bu anlamda sadece kendisine yeten bir ülke değil tüm dost ve müttefiklerine güven veren, dostluğuna güvenilen, dostluğunun kazanılmasına çalışılan, düşmanlığından da çekinilen bir ülke olmamız gerekiyor" diye konuştu.
Savunma sanayinin son yıllardaki gelişimiyle göz doldurduğunu kaydeden Demir, "Sadece ülkemizde değil yurt dışında da oldukça büyük bir ilgi çekiyor. Bu ilginin bir yönü dost ve kardeş ülkelerin bize olan desteği, sevgisi ve muhabbetini artırırken, diğer bir kanattan da çeşitli kısıtlamalar, ambargolar ve ön kesimler olarak karşımıza çıkıyor. Türkiye kendi milli çıkarlarını savunma yönünde, bağımsız hareket edebilmesini bu alanda, yani savunma sanayi ve teknolojilerinde oluşturacağı derinliğe ve bu anlamdaki kabiliyetlerine borçludur. Bunu hiçbir zaman unutmayalım. Eğer bugün falanca ülkenin ürünlerine ve teknolojisine bağlı kalarak kendi milli çıkarlarımızı savunmaya kalksaydık dünya kadar kısıtlama, engel, bu alanda yarı yolda kalmalarla karşılaşabilirdik” dedi. 

FABRİKA AÇILIŞINA KATILDI

Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, Kocaeli’nin Kartepe ilçesinde TEKOM Savunma ve Havacılık Sanayi fabrikasının açılışına katıldı. Zırhlı araçlar ve havacılık platformları için aydınlatma, askeri tip sınır anahtarları, güç kaynakları ve elektronik üniteler üretimi yapan fabrikanın açılışında konuşan Demir, "Başkanlığımız koordinasyonunda savunma sanayi ekosisteminin tüm paydaşlarıyla birlikte yerli ve milli teknolojinin geliştirilmesi yolunda, ihracat yolunda çalışmalarına el birliğiyle devam edeceğiz. Aslında TEKOM, Savunma Sanayii Başkanlığı’nın bu il ziyaretleri, EYDEP sistemi ve çeşitli KOBİ’lerle olan temaslarının ne amaçladığının bir örneği. Bir önceki konuşmamda global seviyede, global ölçekli şirketler olması gerektiğinden bahsettim. TEKOM’un ihracat yaptığı ülkeler sayısına bakarsanız, aslında bunun yavaş yavaş olgunlaştığını görüyoruz. Yani üretimlere Türkiye’deki firmalarımızın ihtiyaçları ile başlayıp, buradaki yetkinliklerinin dünya seviyesinde bilinmesini sağlayıp, dünya seviyesinde çeşitli ülkelere ihracat yapabilir konuma gelmek, ileride daha büyük işlere imza atacaklarının en büyük nedeni" dedi.
Devletin her kademesinin girişimcilere sonsuz destek sağlamayı hedeflediğini belirten Demir, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Tabii bu arada, arazi taleplerinizde ortaya çıkan bürokratik engel her ne ise tam bilmiyorum, devlet mekanizmasının her seviyesi, sanayimizin gelişmesi, ülkemizde üretimin, istihdamın, katma değerin artırılmasına yönelik atılacak adımlarda her türlü anlamsız bürokrasiyi aşmak üzere emrinizdedir. Eğer gerçekten aşılamayacak bir durum varsa onu bilemem, ama başta biz, Savunma Sanayii Başkanlığı olmak üzere, sizin gayret göstermek istediğinizi, yatırım yapmak istediğiniz, büyümek istediğiniz alanlarda her zaman yanınızdayız. Olabilecek muhtemel zorlukları, engelleri bir şekilde aşarız. Çünkü amaç, ülkemizde istihdam oluşturmak, katma değer oluşturmak. Bu teknoloji ve kabiliyet yolculuğunda hep beraber, el ele yürümek.”

‘TOPTAN BİR BAKIŞ AÇISINA SAHİP OLMALIYIZ’

Savunma sanayiinin ülkeler açısından önemine de vurgu yapan Demir, “Bir ülkenin güvenliği deyince, sadece savunma sanayii ve silahtan bahsetmiyoruz. Savunma demek aslında, iletişiminizin, dijital yapınızın, ulaşımınızın, sağlık ve tarım sektörünüzün, toptan ülkenizin güvenliğini etkileyen, toplum yaşamını etkileyen her türlü alanda emniyette olmanız, başkasının gelişimine ve müdahalesine imkan vermemeniz anlamına geliyor. Biz bu anlamda, savunma sanayii dediğimizde, sanayi ve teknoloji gelişimi dediğimizde, toptan bir bakış açısına sahip olması gerektiğini sürekli vurguluyoruz” diye konuştu.