Darıca Fen Lisesi öğrencisi, Darıca'yı gururlandırdı

Darıca Fen Lisesi öğrencisi Şevval Sude Şentürk, Erasmus+ kapsamında Kocaeli İl Milli Müdürlüğü akreditasyonu ile Macaristan'ın Budapeşte şehrinde bulunan AKG (AlternatívKözgazdasági Gimnázium) adlı özel okulda 10 -28 Ekim tarihlerini kapsayan 3 haftalık süreçte okulun eğitimine katılmıştı


Darıca Fen Lisesi öğrencisi Şevval Sude Şentürk’ün gözünden Macaristan izlenimleri:
İlk gittiğimiz gün yaşadığımız kültür şokunu hala unutamam.Her şeyin rengi bile farklı gibiydi. İlk göze çarpan şey etraftapek insan olmamasıydı. Tabi o günün pazar günü olmasının da epey bir etkisi olsa gerek. Macaristan’ın tüm nüfusu on milyonmuş, sadece İstanbul’un nüfusundan bile az. Özellikleçocuk nüfusunda gözle görülebilir bir fark var. Ortalama yaşgözlemlediğimiz kadarıyla biraz yüksek.
 
Eğitim sistemleri genel olarak Türkiye’ye benzerlik gösteriyor. Sınav sistemlerinde ve okulun öğrencilere geneltavrında bir fark olduğunu düşünüyoruz. Fakat bizimgeldiğimiz okulda durumlar oldukça farklı. AKG (AlternatívKözgazdasági Gimnázium)’nin en temel ilkelerinden biribireysel sorumluluk. Mesela okulda zil çalmıyor çünkü çoğusınıfın ders saatleri ve öğle araları farklı. 
 
Okulda dil eğitimine inanılmaz önem veriliyor. Herkesin çokiyi seviyede İngilizce bilmesinin yanında, üçüncü bir dilöğrenmeleri de sağlanıyor. Akademik alandaki İngilizcederslerinin yanı sıra tamamen sınava yönelik IELTS dersleride oluyor. Öğrencilerin büyük bir kısmı yurtdışında eğitimalmak istiyor. Üniversiteye gitmek için de bizim gibi tek birsınava girmiyorlar. Sınav sonuçlarının dışında sosyalaktivitelere katılımları ve yaptıkları projeler en önemli faktöroluyor. İyi bir üniversite için dolu bir karneye ihtiyaçları var. Burada okuyan öğrenciler çok şanslı çünkü okulun inanılmazdestekleyici bir yanı var. Robotik kodlama, sosyal projeler, ürün tasarlama ve satma, resim, müzik… Bunlar öğrencilerinçok ciddi başarılar elde ettiği konulardan sadece birkaçı.
 
Ders işleme şekillerine gelecek olursak, dersler kişisel laptoplardan ve akıllı tahtadan takip ediliyor. Her sınıfın kendi gruplarının olduğu Microsoft Office hesapları var. Öğretmenler buraya öğrenciler için notlar yüklüyor ve ödevlendirmeler de aynı şekilde buradan yapılıyor. 
 
Her yıl düzenlenen etkinlikler de okulun bir geleneği olmuşdurumda. Hatta sınıf atlamak için bu etkinlikleri düzenlemekzorundalar. Gerek kamplar olsun gerek yılbaşı programları, sadece öğrencilerin düzenlediği bir sürü etkinlik var. AKG’ninekonomi okulu olmasının getirdiği olanaklarla beraberöğrenciler kendi şirketlerini kurup bu yolla parakazanabiliyorlar.
 
Bu değişim programının bize kattıklarını anlatmaklabitiremeyiz diye düşünüyorum. Bambaşka bir kültürle bu denliiç içe olmanın verdiği his tarif edilemez'' dedi.