Darıca'da Vakıf ile cami derneği birbirine girdi 

Darıca'da Hacı Ali Rıza Cansu Vakfı'na ait öğrenci yurdunun bulunduğu alanda yer alan caminin imamı vakıf yetkilileri tarafından lojmandan çıkarılınca, cami derneği yönetimi konuyu ilçe müftülüğüne, taşıdı. Aradan geçen 7 ayın ardından cami derneğini haklı bulan müftülük, lojmanında içerisinde yer aldığı 3 katlı binanın vakıftan geri alınmasını talep etti. Kütüphane ve farklı amaçlarla kullanılan 3 katlı binadaki vakfa ait eşyalar dün polis nezaretinde işçiler tarafından belediyeye ait kamyonlara yüklenerek boşaltıldı. 

Bayramoğlu Mahallesi, Fatih Sultan Mehmet Caddesi No: 250 adresindeki Hacı Ali Rıza Cansu Vakfı’na bağlı camide 5 yıldan bu yana görev yapan imam Faruk Özdemir, yaklaşık olarak 7 ay önce vakıf yetkilileri tarafından binanın kendilerine ait olduğu gerekçesiyle lojmandan çıkarıldı. Vakıf yetkilileri, lojmanı kullandığı süreyi de hesaplayarak imamdan geçmişe dönük olarak toplam 40 Bin TL’de kira bedeli aldı.
 
DERNEK, VAKFI MÜFTÜLÜĞE ŞİKAYET ETTİ
 
İmamın lojmandan çıkarılmasının ardından cami avlusuna çit çeken Hacı Ali Rıza Cansu Vakfı yetkilileri, cami imamı ve cemaatının binaya girmesini engelleyerek boşaltılan binayı Kur-an Kursu olarak değerlendirmek istedi. Müftülük ise binanın fiziki yapısının buna uygun olmadığı gerekçesiyle bu talebi red etti. Bu gelişmelerin ardından vakıf yetkilileri, binaya ‘’Kütüphane ‘’ yazılı bir tabela asarak diğer katları eşyalarla doldurdu.
Tüm gelişmelerin ardından harekete geçen camiye bağlı Bayramoğlu Camii Hizmet ve İrşat Derneği Başkanı Yahya Üzmez ve yönetimi, İlçe Müftülüğü’ne bir talep yazısı göndererek, kadınların abdest alma ve cuma namazlarını kılma alanlarının olmadığını ve nedenle vakfın el koyduğu 3 katlı binanın bu yönde tahsis  edilmesi yönünde talep yazısı gönderdi.
 
MÜFTÜLÜK VE DİYANET DERNEĞİ HAKLI BULDU
 
İlçe Müftülüğü, İl Müftülüğü ve Diyanet İşleri Başkanlığı derneğin bu talebinin uygun olduğu ve binanın boşaltılması yönünde cevap yazısı yazınca vakıf yetkilileri de mahkemeye başvurarak kararın durdurulmasını istedi. Yaklaşık olarak 4 ay önce mahkeme, müftülük ve Diyanet İşleri Başkanlığı’nın kararını haksız bularak kararı iptal etti. Konuyu bir üst mahkemeye taşıyan müftülük ve Diyanet İşleri Başkanlığı yerel mahkemenin iptal kararının yersiz olduğuna kanaat getirerek Cami derneğinin şikayetinde haklı olduğuna karar verdi.
 
POLİS NEZARETİNDE EŞYALAR BOŞALTILDI
 
Alınan bu kararın ardından, müftülük ve dernek yetkilileri dün polis nezaretinde camiye gelerek 7 ay önce imamdan boşalan ve daha sonra Hacı Ali Rıza Cansu Vakfı tarafından başka bir amaçla kullanıma açılan lojmanı da içerisinde yer aldığı 3 katlı binadaki eşyaları belediyeye ait kamyonlara yükleterek boşalttırdı
Bu sırada cami girişindeki direkte asılı bulunan Türk Bayrağı’nın yıpranmış ve solmuş olduğunu fark eden polis, eskisini muhafaza altına alıp, yeni bir Türk Bayrağı’nı selam durarak göndere çekti.
Bu sırada bir grup cemaatle Hacı Ali Rıza Cansu Vakfı yetkilileri arasında çıkan sözlü tartışma kavgaya dönüşmeden polis tarafından önlenirken, Bayramoğlu Cami Hizmet ve İrşat Derneği Başkanı Yahya Üzmez, yaptığı açıklamada,  cami içerisindeki lojmanın vakıf yetkilileri tarafından gayri resmi bir şekilde boşalttırılmasının ardından imamın cemaate sabah namazını kıldırmak için kilometrelerce uzaklıktaki evinden gelmek zorunda bırakıldığını söyleyerek, ‘’ Buradaki cami cemaati, vakıf yetkililerinin gelişi güzel aldıkları kararlar nedeniyle sıkıntılar yaşıyor. İçerisinde kuran kursu ve yatılı öğrenci yurdunun da bulunduğu kompleks tek parsel, bu parsel içerisinde cami ve buna bağlı lojmanın da yer aldığı 3 katlı bir bina var. Vakıf yetkilileri bu binaya aylar öncesinden gerekçe göstermeden el koyarak imamımızı da lojmandan attılar. Üstelik geriye dönük olarak toplam 40 Bin TL’de kira kullanım bedelini aldılar. Müftülük ve Diyanet İşleri Başkanlığı bizi haklı bularak bu binayı tekrar camiye verilmesini uygun gördü. Biz şimdi hem lojmanı kullanıma açacağız, hem de imamın ödediği 40 Bin TL’nin alınması için girişimde bulunacağız’’ dedi.
 
VAKIF AVUKATLARI TAHLİYE KARARINI SON DAKİKADA DURDURDU
 
Hacı Ali Rıza Cansu Vakfı’nın kullandığı 3 katlı binadaki eşyaların büyük bir bölümü kamyonlarla yeddi emine teslim edilirken, bu sırada yaşanan gelişmeler sonrası vakıf avukatları girişimlerde bulunarak, tahliye kararını durdurdu. Görevlilere eşyalarının tamamının geri verilmesi yönünde ısrarcı olan vakfın avukatları, kamyonlarda bekletilen küçük bir bölümünün indirilerek binaya taşıtlar. Yeddi Emine götürülen 2 kamyon eşyanın ise daha sonra alınacak kararın ardından teslim edileceği belirtildi.
Vakıf avukatları yaptıkları açıklamada, ise caminin de içerisinde yer aldığı kompleksteki tüm taşınmaz ve taşınır varlıkların vakfa ait olduğunu, tahliye tebligatının kendilerine son dakikada  ulaştığını ifade ederek, yapılanların yanlış olduğunu haklarını sonuna kadar takip edeceklerin, söylediler.