Çiler'in TBMM'de sunduğu il olma teklifi, Ak Parti ve MHP oylarıyla red edildi

Gebzeli iş insanı CHP Kocaeli Milletvekili Nail Çiler'in, Gebze'nin il olması için Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sunduğu kanun teklifi, AK Parti ve MHP grubunun oylarıyla reddedildi. TBMM'deki konuşmasında Gebze'nin İl olması için gerekçelerini sıralayan Gebzeli İş insanı, CHP Kocaeli Milletvekili Nail Çiler'in bu yönde verdiği Kanun teklifi Ak Parti ve MHP Grubunu oylarıyla red edildi.

 Nail Çiler, oylama öncesi TBMM’deki kürsüden yaptığı konuşmasında, Gebze’nin tarihi ve kültürüyle eşsiz bir kent olduğunu belirterek Kartaca Komutanı Anibal’a, Sultan Orhan’a, Fatih Sulta Mehmet’e, Mimar Sinan’a, Osman Hamdi Bey’in, Mustafa Kemal Atatürk’ün izlerini taşıya bir kent olduğuna değindi. Gebze’ni hak ettiği değeri alamaya bir ilçe olduğunun da altını çize Çiler, konuşmasının devamında, ‘’ Gebze’nin il olması, bölgenin ekonomik, sosyal ve kültürel açıdan daha da gelişmesini sağlayacak ve yönetim yapımızın güçlenmesine katkı verecektir 

GEBZE, TEK BAŞINA 33 İLDEN BÜYÜKTÜR 

Farklı kültürlerin birleştiği sanayinin devleştiği, teknolojinin vücut bulduğu bir yer il olmak istiyor ve bunu da hak ediyor. Hakkımız alamıyoruz. Daha önce Gebze’nin beldeleri olan Darıca, Dilovası ve Çayırova’nın yerleşik nüfusu 850 bin, günlük nüfusu ise 1 buçuk ile 2 milyon olarak değişmektedir. Gebze, aynı zamanda ikamet edenden çok çalışanın olduğu bir bölgedir. Gebze, tek başına 33 ilden büyük olmakla birlikte daha önceden beldeleri olan Darica, Çayırova ve Dilovası’nı da karttığızda 4 Büyükşehir v 55 ilden büyüktür. Kocaeli’ndeki 14 OSB’nin 4 ihtisas olmak üzere 10 OSB’si, 10 limanı, 7 küçük sanayi sitesi, TÜBİTAK, MAM, TÜSSİDE, TSE, GTÜ ve Bilişim Vadisi’ne v sahipliği yapmaktadır, aynı zamanda paranın, finansın döndüğü yer, 124 tane banka şubesi, 1 tane de teknoloji bankası vardır. Az gelişmiş, ya da gelişmekte olan ülkelere teknoloji satıyoruz. Türkiye’de AR-GE merkezlerinin sayısı 1260’dir, Gebze’de 110 tane AR-GE merkezi vardır, ayı zamanda da TOGG’un AR-GE merkezi de Gebze’dedir ve binden fazla mühendis çalışmaktadır. 

VERGİ TAHAKKUKTA TÜRKİYE BİRİNCİSİYİZ AMA YATIRIM KOUSUNDA HER ZAMAN UNUTULAN BİR BÖLGEYİZ 

Her ne kadar tanınan bir ilçe olsa bile 4 tan vergi dairesi vardır, Türkiye’de 20 tane KDV Vergi İhtisas Dairesi vardır, biri Gebze’dedir. İhracatta İstanbul’dan sonra ikinci sıradayız, 65 ilin toplamından fazla ihracat yapmaktayız. Vergide Türkiye liderlerinden, hatta tahakkuk Türkiye birincisiyiz ama yatırım konusunda her zaman unutulan bir bölgeyiz. Evet Gebze üretiyor, Gebze çalışıyor, Gebze aynı zamanda da aktif iş gücüne de katılıyor, alın terini, akıl terinin yanına koyanların, yani kuluçka merkezlerinin yoğun olduğu bir yer. Kişi başı milli gelirde İstanbul’dan sonra ikinciyiz. 2022 yılında kişi başı düşen ödediği vergide 114 bin TL olmuştur. Yani Türkiye geneline baktığımız zaman devlete en fazla kazancı sağlamaktadır. Bu sanayinin başkentinde farklı bir sıkıntımız daha var, , mesleki eğitim okullarının yetersi olduğunu, eğitimin çok düşük olduğunu da anlatmak zorundayım. Kocaeli’de okul sayısı 1499, öğrenci sayısı 434 bin, 75, ama meslek okulu 1499 sayısının yüzde 10’u bile değil. Gebze, Darıca Çayırova ve Dilovası’na baktığımız zaman 307 tane okul, 168 bin öğrenci, 77 tane meslek lisesi mevcuttur. Sanayinin kalbinde meslek liselerinin azlığı dikkat çekmektedir. 

BAHÇELİ’NİN, SÖZÜNÜN ARKASINDA DURACAĞINI DÜŞÜNÜYORUM 

Gebze halkı verilen sözleri unutmaz. Ben Gebzeli hemşerilerime hayallerini hayata geçirmek için elimden geleni yapacağıma söz verdim. Anayasa’nın 126. maddesi açık ve net, MHP Lideri sayın Bahçeli, ‘Cumhuriyet’in yüzüncü yılında 100 il’ diyerek yaptığı çıkışta, Gebzeli hemşerilerimi umutlandırmıştır, Bahçeli’nin bu sözünün arkasında duracağını düşünüyorum, hak edene hakkını teslim edelim. Gebze’nin büyükşehir statüsünde il olması için Kartaca komutanının dediği gibi, ‘ Ya bir yol bulacağız, ya da yeniden bir yol açacağız’ ‘’ dedi. Nail Çiler’in konuşmasının ardında yapılan oylamada Gebze'nin il statüsü kazanma talebi, AK Parti ve MHP'nin oylarıyla reddedildi. Nail Çiler daha sonra sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda "Gebze'nin il yapılması hakkında verdiğim kanun teklifim AK Parti ve MHP Grubu oylarıyla reddedildi. Yorumu seçmenlerimize bırakıyorum." ifadelerini kullandı.