Büyükşehir, Yerel Kültür Çalıştayı düzenledi
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, ortak akılla kent politikaları geliştirmeye devam ediyor.
Turizm, Çevre, Tarım, Spor, Kadın ve Aile, Akıllı Şehirler, Engelsiz Şehir, Gençlik ve Kocaeli Su Sporları şuralarını düzenleyen Kent Politikaları ve Araştırmaları Merkezi (ŞURA), bu kez Yerel Kültür Çalıştayında kent dinamiklerini bir araya getirdi. Tarihe tanıklık etmiş, kültürel mirasımız olan Portakal Hafız Konağı’nda düzenlenen etkinlikte Kocaeli’nin yerel kültür zenginlikleri ve bu kültürün sürdürülebilirliği masaya yatırıldı.
KOCAELİ’NİN YEREL KÜLTÜR PLANI
Kent Politikaları ve Araştırmaları Merkezi (ŞURA) ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı tarafından düzenlenen Yerel Kültür Çalıştayında yerel kültürün korunması ve yaşatılması noktasında neler yapılması gerektiği konuşuldu. Çalıştaya; Kocaeli Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Emrah Özkul, Kocaeli Üniversitesi Turizm Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bilsen Bilgili, Kocaeli Kent Konseyi Genel Sekreteri Sedat Köse, Kocaeli Yerel Kültür Platformu Başkanı Dr. Metin Şentürk, STK temsilcileri ve akademisyenler katıldı.
YEREL KÜLTÜRÜN KORUNMASI VE YAŞATILMASI
Programın açılış konuşmasını yapan Kocaeli Yerel Kültür Müzesi sorumlusu Melek Portakal, katılımcıları ağırlamaktan duyduğunu mutluluğu dile getirdi. Portakal, “Kocaeli Yerel Kültür Müzesi’nin kentlilik bilincine yapacağı katkıları geliştirmek adına, ŞURA Kültür Sanat ve Turizm Politika Kurulunun 10’uncu Çalıştayı, Kocaeli Yerel Kültür Çalıştayı’nı gerçekleştiriyoruz. Çalıştayımızın amacı, yerel kültürümüzün korunması ve yaşatılması için neler yapabileceğimizi tartışmak, çözümler üretmek ve yeni projeler gerçekleştirmek” şeklinde konuştu.
“BU KENTE ÇALIŞTAYLAR ÇOK YAKIŞIYOR”
Kocaeli Yerel Kültür Platformu Başkanı Dr. Metin Şentürk konuşmasına Portakal Hafız Konağı’nı kente tekrar kazandıran ve müze taleplerini gerçekleştiren Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın’a teşekkür ederek başladı. Yerel Kültür Çalıştayının birçok çalışmanın başlamasına zemin oluşturacağını söyleyen Şentürk, toplantının Kocaeli kent kültürüne vereceği katkıları anlattı. Kocaeli Üniversitesi Turizm Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bilsen Bilgili ise “Hakikaten bu kente çalıştaylar çok yakışıyor. Çünkü çalıştaylar yapıldıktan sonra eylem planları hayata geçiyor” dedi. Bilgili sözlerine şu şekilde devam etti; “Bugün tam da yerinde Portakal Hafız Konağı’nda yerel değerlerimizi konuşuyoruz. Konağa girer girmez çalıştay havasına girdim. Kocaeli, çok eski medeniyetleri bünyesinde barındırmasının yanı sıra sanayi kenti olması nedeniyle de ülkemizin farklı yerlerinden birçok kültürü ağırlıyor. Dolayısıyla birçok yerel değerin içinde bulunduğu, yaşatıldığı ve yaşatılmaya çalışıldığı eşsiz bir şehir. Bu çalıştayın çok önemli çıktılarının olacağını düşünüyoruz. Unutulmaya yüz tutmuş değerler var. Nasıl korunacağı ve sürdürebileceği konunun uzmanları tarafından öne çıkarılacak.”
ODAK ÇALIŞMA GRUPLARI
Öte yandan çalıştayda, yerel kültür alanında ilgili tüm paydaşlar ile ortak akılda buluşularak; geçmiş deneyimler, mevcut durum, gelecek planlamaları ile iyi uygulama örnekleri konuşuldu. Çalıştay kapsamında Yazılı ve Görsel İletişim, Farkındalık, Turizm ve Gastronomi, Halk Bilimi ve Tarih, El Sanatları ve Zanaatlar ve Kocaeli Yerel Kültür Platformu başlıklı 5 ayrı konu masaya yatırıldı.
7 BAŞLIKTA FAALİYETLERİNE DEVAM EDİYOR
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulan ve 2020 yılı itibariyle faaliyetlerine başlayan ŞURA Kent Politikaları ve Araştırmaları Merkezi; Kocaeli Valiliği, Kocaeli Üniversitesi, Gebze Teknik Üniversitesi, Kocaeli Ticaret Odası, Kocaeli Sanayi Odası, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı ve Kocaeli Kent Konseyi’nin de paydaş olduğu bir yapılanma. ŞURA; Kültür-Sanat-Turizm, Sosyal Politikalar, Gençlik Spor Eğitim, Bilim-Teknoloji- İnovasyon, Çevre-Şehircilik, Sivil Toplum- Katılımcı Yönetim – Medya ve Sanayi – Ekonomi – İstihdam başlıklarından oluşturulan politika kurulları ile çalışmalarını aktif bir şekilde sürdürüyor.