Büyükşehir 50 yıllık hayalini yerli ve milli imkanlarla yapacak

Kartepe'de Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılacak olan teleferik projesinin tanıtımı bugün yapıldı.

Türkiye’nin ilk yerli ve milli teleferik hattı olması nedeniyle dikkat çeken projenin tanıtımını Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın yaptı. Projenin önemine dikkat çeken bakan Varank; “Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Türkiye’de ilk defa “Sanayi İşbirliği Projes’ine” dahil oldu ve 50 yıllık hayalini yerli ve milli imkanlarla gerçekleştirecek. Başta Tahir Büyükakın olmak üzere emeği geçenlere teşekkür ediyorum” ifadesini kullandı.

KARTEPE TELEFERİK PROJESİ

Kocaeli’nin ulaşım ağına nefes aldıracak büyük yatırımları hayata geçiren Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, kentin uzun süredir hayal ettiği bir projenin gerçekleşmesi için çalışmalarını tamamladı. Bu kapsamda Kocaeli’nin hem il hem de il dışından birçok vatandaşın ilgi odağı olacak ve Kartepe’ye ulaşımı daha cazibeli hale getirecek olan Kartepe Teleferik Projesi Kocaeli Kongre Merkezi’nde düzenlenen törenle kamuoyuna duyuruldu.

GENİŞ KATILIM

Kocaeli Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen tanıtım programına Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın yanı sıra Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın, Ak Parti Kocaeli İl Başkanı Mehmet Ellibeş, MHP Kocaeli İl Başkanı Aydın Ünlü, ilçe Belediye Başkanları, sanayiciler, STK temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

“ONLAR KONUŞUR, BİZ ÇALIŞIRIZ”

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın konuşmasında; “Bugün bizim için büyük bir gün. Heyecanlıyız, çok mutluyuz. Sevinçler, paylaştıkça büyür. Ben daha çocukken duyardım. Derbent – Kuzu Yayla arasında teleferik hattı kurulsa diye konuşulurdu. Şehir kamuoyunda gündem olurdu. Ah keşke denir, millet iç geçirirdi. Bunlar, o zamanlar erişilmez hayallerdi. Sanayi yok, teknoloji yok, turizm yok. Milletin dizinde kırk yama. Türkiye adeta yoklar, yokluklar ülkesiydi. Hamdolsun, AK Parti ile o yıllar çok gerilerde kaldı. Bilimde, sanayide, teknolojide büyük bir hızla koşuyoruz. Devletimizden aldığımız güçle, hayalleri gerçekleştirmek için biz de Kocaeli’de; gece demiyor, gündüz demiyor çalışıyoruz. İnsanımız hiçbir şeye gıpta etmesin, Kocaeli’de keşke şu da olsun dediği ne varsa. Hepsini yapmak için çalışıyor, hayallerimizin peşinden koşuyoruz” ifadesini kullandı.

“50 YILLIK HAYAL GERÇEK OLUYOR”

Kocaeli için birçok projenin hayata geçtiğini belirten Başkan Büyükakın; “Tramvay hayaldi. Hamdolsun gerçekleştirdik. Yeni hatlarla sürekli büyüyor. Metro hayaldi. Hamdolsun hızla ilerliyor. İstanbul ile Kocaeli’yi yerin altında birleştiriyoruz. SEKA arazisi, bir zamanlar ıssızdı, metruktu, kaderine terk edilmişti. Şimdi, Türkiye’nin en büyük şehir parkı olarak hayata değer katıyor. İzmit Yürüyüş yolunu yayalaştırmak, Trafikten arındırmak, hayaldi. Projemizi tamamladık, Yakında ona da başlıyoruz. Hünkar Çayırı projemiz de hazır;

Allah’ın izniyle orayı da şenlendireceğiz. Onlar heykel yapadursun; Biz hayalleri gerçekleştirmeye devam edeceğiz. Dile kolay tam yarım asırlık bir rüya. 50 yıllık hayalimizi gerçekleştirmek için işte bugün ‘Ya Allah Bismillah’ diyoruz. Kartepe'nin yıllardır hayalini kurduğunu teleferik hattına başlıyoruz. Planlarımız, projelerimiz hazır. Her şeyi ince detayına kadar, büyük bir titizlik ile çalıştık. Hattın uzunluğu 5 km olacak. Derbent ve Kuzuyayla’yı havadan birbirine bağlayacağız. 2 istasyonlu hatta, her biri 10 kişi kapasiteli ve 73 kabin çalışacak. Saatte 1.500 yolcu taşıyabilecek. Yolculuk, 14 dakikada sürecek. 1.421 metre yükseklikten muazzam güzelliklere tanıklık edeceğiz. Modern kayak pistleri. Gezi ve yürüyüş yolları, sosyal donatılar. Burada her şey dört dörtlük olacak” açıklamasında bulundu.

YERLİ VE MİLLİ PROJE

Projenin milli ve yerli imkanlar ile yapılacağını ifade eden Başkan Büyükakın; “Teleferik hattını Kocaeli Büyükşehrin öz kaynaklarıyla 2 yıl gibi kısa bir sürede tamamlayacağız. Hattın, teknolojisi, kabinleri ve tüm sistemleri; Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın geliştirdiği; Sanayi İşbirliği Projesi SİP modeli ile yerli firmalarımız tarafından üstlenilecek. Bu da bizim için ayrı bir sevinç vesilesidir. Kocaeli Büyükşehir olarak; insanımızın hayallerini gerçekleştiriyor, ekonomiye destek veriyoruz. İnşallah teleferik hattımız da bu toprakların firmaları tarafından üretilecek. Hem çok daha uygun bir maliyete. Bunlar teslim edilecek. Teleferik hattı, şehir ekonomisine önemli bir katkı sunacak. Kocaeli’mizin de marka değerine inşallah değer katacak. Kartepe Teleferik Hattımız; şimdiden hayırlı uğurlu olsun” dedi.

“KOCAELİ TÜRKİYE’NİN YÜZ AKIDIR”

Türkiye’nin üretimine yaptığı katkı ile Kocaeli’nin ülkenin yüz akı illerinden biri olduğuna dikkat çeken Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ise konuşmasında; “Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Kartepe Teleferik Hattı Projesi tanıtım toplantısı vesilesiyle sizlerle bir arada bulunmaktan büyük bir mutluluk duyuyorum. Her geldiğimde ifade ediyorum, Kocaeli adeta bizim ikinci adresimiz. Bu güzel şehir, Türkiye’nin üretimine yaptığı katkı ile ülkemizin yüz akı illerinden birisi. Neredeyse iki ayda bir yeni bir program için sizlerle bir araya geliyorum. Bugün de Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin Türkiye’ye örnek olacak bir hizmet modelini tanıtıyoruz. Şehrimizin 50 yıllık hayali olan Kartepe Teleferik Hattı’nı Kocaeli Büyükşehir Belediyemiz, tamamen kendi kaynaklarıyla Türkiye’de bir ilk olarak Sanayi İşbirliği Projesi kapsamında gerçekleştirilecek. Yani Kocaeli Büyükşehir Belediyemiz, Kartepe Teleferik Hattı Projesini yerli sanayinin gelişimi için kullanacak” açıklamasında bulundu.

“BÜYÜKŞEHİR, TÜRKİYE’DE BİR İLKİ GERÇEKLEŞTİRDİ”

Türkiye’de ilk defa Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin Sanayi İşbirliği Projesine dahil olduğunu belirten Bakan Varank; “Cumhurbaşkanımızın liderliğinde Millî Teknoloji Hamlesi Vizyonuyla oluşturduğumuz yerli ve millî bir anlayışla yolumuza devam ediyoruz. Yerli ve milli bir bakış açısı sanayiden, sağlığa; tarımdan, enerjiye her alanda sahiplenilmeli. Kartepe Teleferik Hattı da, en önemli Sanayi İş Birliği Projelerimizden bir tanesi olacak. Hepinizin bildiği gibi teleferik hattı Kocaeli’nin 50 yıllık hayali. Hem kısıtlı imkanlar hem bazı teknik sorunlar nedeniyle bu proje bir türlü hayata geçirilemedi. Ama Tahir başkanımız sağ olsun, ben bu teleferiği belediyemizin kaynaklarıyla yaparım dedi. Yerli sanayinin önünü açmak için de proje ihalesini Sanayi İşbirliği Programı kapsamında yapma kararı aldı. Biz de Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak, ihale için gerekli teknik çalışmaları belediyemiz ile birlikte yürütüyoruz. Sanayi İşbirliği Projesi kapsamında gerçekleşecek bu ihaleyle, teleferik hattının üretiminde yurt içindeki imkan ve kabiliyetlerin azami oranda kullanılacağı bir sanayileşme modeli oluşacak” dedi.

Bakan Varank sözlerine şu şekilde devam etti ”Teleferik sistemini oluşturan araçlar, sistem, alt sistem ve bileşenlerden yurt içinde tasarlanması, geliştirilmesi ve üretilmesi mümkün olanlar Bakanlığımız tarafından belirlenecek. Katma değerli ve nitelikli faaliyetlerin yerli firmalarımız tarafından gerçekleştirilmesi sağlanacak. İnşallah en geç Nisan ayında teleferik ihalesini yapmayı hedefliyoruz. Zengin bitki örtüsü ve Sapanca Gölü manzarasına sahip Kuzuyayla Tabiat Parkı’na ulaşımı sağlayacak hat 4,7 km uzunluğunda olacak. 2 istasyona ve saatte 1500 kişi taşıma kapasitesine sahip olacak teleferiğimiz aynı anda 10 kişiyi taşıyabilecek kabinlerden oluşacak. Vatandaşlarımıza, yerli ve yabancı turistlere eşsiz bir deneyim yaşatacak. Hem Kocaeli 50 yıllık hayaline kavuşacak hem de yerli sanayimiz çok önemli bir tecrübeye sahip olacak. Bu projeyle Türkiye’de ilk defa bir belediye Sanayi İşbirliği Projesine dahil oldu. Bunun tüm belediyelerimize örnek olmasını temenni ediyorum” dedi.

SAATTE 1500 YOLCU

Derbent ve Kuzuyayla arasında olacak teleferik hattı 4 bin 695 metre uzunluğunda olacak. 2 istasyonun yer alacağı teleferik projesinde 10 kişilik olacak şekilde 73 kabin hizmet verecek. Saatte 1500 kişi kapasiteli teleferik hattındaki kot mesafesi bin 90 metre olacak. Buna göre başlangıç kotu 331 metre, varış kotu ise 1421 metre olacak. İki istasyon arasındaki mesafe 14 dakikada aşılacak.