Büyükakın, 2. dönem destek paketini açıkladı

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, '2. Dönem Destek Paketi'ni açıkladı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, Kocaeli Uluslararası Kongre Merkezi’nde düzenlediği basın toplantısıyla pandemi sürecinde yapılan çalışmalar ve yapılacak yardımlarla ilgili bilgi verdi. 2. Dönem Pandemi Destek Paketinin açıklandığı programa Büyükşehir Belediye Başkanı Büyükakın’ın yanı sıra MHP İl Başkanı Aydın Ünlü, AK Parti İl Başkan Vekili Şahin Talus, Kocaeli Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Kadir Durmuş, Kocaeli Minibüs ve Otobüsçüler Odası Başkanı Mustafa Kurt, İSU Genel Müdürü Ali Sağlık, ve daire başkanları katıldı.

İŞ YERİ KAPANAN ESNAFA AYLIK BİN LİRADAN 3 AYLIK DESTEK 

Basın açıklamasında konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, “Meclis toplantımızda esnafımıza yardım etmemiz gerektiğini ama meclisten alacağımız bir kararla bunu yapamayacağımızı belirtmiştik. Şu anda elimizdeki imkanla bunu sosyal yardım kapsamında 41 kartın formunu esnaf karta döndürdük. Bununda diğer belediyelere usulüne uygun bir örnek olacağını düşünüyoruz. İş yeri kapatılan esnafımıza aylık bin lira destek vereceğiz. Burada esnafın başka bir geliri olmamasına dikkat edeceğiz. Hali vakti yerinde olanlara bu yardımı yapmayacağız. 3 aylık bir sürede yani Ocak, Şubat ve Mart dönemlerinde bu yardım devam edecek. Süreç devam ederse bu yardımlarında devam etmesi söz konusu olabilir” dedi.  

30 MİLYON LİRALIK DESTEK 

İş yeri kapatılan esnafımıza 3 aylık olacak şekilde 3 bin lira desteğimiz olacak. İş yerini kapatmayan ama maddi anlamda sıkıntılı bir noktaya gelen esnafımız bunu belgelerse onları da bu yardım kapsamı içerisine alacağız. 20 milyon olarak belirlediğimiz bütçeyi de 30 milyona çıkardık. Esnafın yanında çalışanları göz ardı edemezdik. İş yeri kapanan esnafımızın çalışanlarına da destek alsalar da almasalar da gıda paketi dağıtacağız. Bu yardımında maliyeti 14 milyon lira olacak. İlimizde sosyal yardım alan 18 bin ailemize 50 lira su ücreti desteği vereceğiz. Bunu sadece pandemi sürecinde değil 1 yıl olarak bu desteği aileleri vermeye devam edeceğiz. 10.8 milyonluk bir destekte buraya vereceğiz.

SUYA ZAM YOK

İSU Genel Kurulumuzu toplayarak 3 ay boyunca zam yapılmayacak. Daha önce alanın su zammı kararını kaldıracağız. 45 milyon liralık bir su faturası desteğini tüm halkımıza vereceğiz. Sağlıkla ilgili desteklerimizde devam edeceğiz. 4 PCR cihazımızı, 10 hasta başı monitörü, 5 yüksek basınç oksijeni ve nemlendirme ünitesini de İl Sağlık Müdürlüğümüze verdik. Bununda 1.5 milyon lira gibi bir maliyeti oldu. Sağlık çalışanlarımızı unutmadığımızı, yanlarında olduğumuzu bildirmek için de 30 bin paketlik meyve ikramlarımızda devam edecek. 

TOPLAM 228.7 MİLYON LİRA 

8 bin tableti ihtiyaç sahibi öğrencilerimize ücretsiz olarak vererek Türkiye’de ki ilk uygulayıcısı bir olacağız. Aralık 15’inden sonra tabletlerimizi öğrencilerimize dağıtacağız. Bu hizmetin bedeli de 9.6 milyon lira olacak. 8. Ve 12’ci sınıflarda eğitim gören ihtiyaç sahibi 8 bin öğrencimize de toplam maliyeti 1.2 milyon soru bankası vereceğiz. Pandemi ile mücadele kapsamında 1’inci dönemde 126.7 milyon liralık destek olduk. İkinci pandemi döneminde ise 112 milyon liralık bir desteğimiz olacak. Toplam desteğimiz ise 228.7 milyon lira destek vermiş olacağız. Büyükşehir Belediyesi olarak 2020 Aralık itibariyle ile yüklenicilerimizin tüm alacakları olan 122 milyon lirayı vereceğiz. Büyükşehir Belediyemiz yeni yıla piyasaya hiç borcu olmadan girecek” dedi.Sunum sonrasında konuşan Kocaeli Minibüs ve Otobüsçüler Odası Başkanı Mustafa Kurt, “ Bizle alakalı bir şey göremedik. Şu anda arkadaşlarımız mazotun parasını cebinden koyuyor. Biz burada bizle alakalı bir gelişme göremedik” dedi. Kurt’a cevap veren Büyükakın, “ Aslında sizle ilgilide bir çalışmamız var. Eskiden buyana tamamını büyükşehirin işlettiği bir çalışmayı düşünüyoruz. Siz buraya doğru bir adım atın. Oturun masaya ve sistemi artık oturtalım. Kazan kazan olsun. Hep bize hep bize olmasın. Toplu taşıma sisteminin büyük ölçüde büyükşehire geçmesi konusunda sizde bir karar verin” dedi.