Anadolu Sağlık Merkezi, farkını gösterdi

Johns Hopkins Medicine ile eğitim ve kalitenin geliştirilmesine yönelik stratejik işbirliği içinde çalışan Gebze Anadolu Sağlık Merkezi, Onkolojik Bilimler, Kalp Sağlığı, Kadın Sağlığı ve IVF, Nörolojik Bilimler, Cerrahi Bilimler, Dahili Bilimler, Tanı ve Görüntüleme hizmetlerinin yanı sıra şimdi de Böbrek Hastaları için Nakil Merkezi'ni hizmetini vermeye başladı.

 Yaklaşık olarak 188 Bin metrekarelik arazi alanı üzerine kurulan, 50 bin metrekarelik kapalı alanda ve 209 yatak kapasitesiyle çalışmalarına devam eden Anadolu Grubu’na bağlı ASM,( Anadolu Sağlık Merkezi), Böbrek hastaları için Nakil Merkezi’ni hizmete açtı.Türkiye Genelinde Böbrek Nakli  Servis sayısını bugün itibarıyla 63’e yükselten Gebze  Anadolu Sağlık Merkezi  ASM’nin Efes Toplantı Salonu’nda basın mensuplarına bilgi veren Böbrek Nakli Merkezi Direktörü Prof. Dr. Çağatay Aydın, Böbrek Nakli Koordinatörü Tülay Özgener, Anadolu Sağlık Merkezi İş Geliştirme Direktör Yardımcısı Dr. İrem Ergün, Böbrek Nakli Merkezi Direktörü Prof. Dr. Çağatay Aydın ve Doç. Dr. Murat  Atasoyu yapılan araştırmalarda Türkiye’de her 6-7 kişiden birinin böbrek hastası olduğunu belirttiler. Bu sayının katlanarak arttığına da dikkat çeken konuşmacılar, bu rakamlar nedeniyle böbrek naklinin öneminin daha da arttığını ifade ettiler.

 Türkiye’de 7.3 milyon erişkin kronik böbrek hastası var

Anadolu Sağlık Merkezi’nin Gebze’deki hastane bünyesinde yeni hizmete giren Böbrek Nakli Merkezi Direktörü Prof Dr. Çağatay Aydın, ‘’ Merkezimizde ekibimizle öncelikle bulunduğumuz çevre iller olmak üzere ülkemizin bu önemli sağlık sorununun çözümüne katkıda bulunmayı hedefliyoruz’’ dedi. Kronik Böbrek Yetmezliği, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de giderek büyüyen bir toplum sağlık problemi. Türkiye Kronik Böbrek Hastalıkları Prevelans (CREDİT) çalışmasına göre; Türkiye’de halen 7.3 milyon erişkin kronik böbrek hastası var. Bu demek oluyor ki ülkemizde her 6-7 kişiden biri böbrek hastası.2010 yılı itibariyle yaklaşık 60 bin kişi son dönem böbrek yetmezliği nedeniyle diyaliz tedavisi görüyor.Asıl korkutucu olan ise bu rakamın katlanarak artacağının ön görülmesi.2015 yılında yaklaşık 100 bin kişinin kronik diyaliz tedavisi göreceği tahmin ediliyor. Anadolu Vakfı’nın gücü ve desteğiyle faaliyetlerini sürdüren Anadolu Sağlık Merkezi, ülkemizde halen böbrek nakline ihtiyaç duyan hastaların nakil ihtiyacına katkıda bulunmak için böbrek Nakil Merkezi’ni hayata geçirdi.
 

“Amacımız, bu sorunun çözümüne katkı da bulunmak”

Anadolu sağlık merkezinde gerçekleştirilen toplantıda bir konuşma yapan Anadolu Sağlık Merkezi iş geliştirme direktör yardımcısı Dr.İrem Ergun bu merkezin kurulum çalışmalarıyla ilgili uzun zamandır çalıştıklarını ve sonuçta böyle bir hizmeti sunuyor olmaktan mutluluk duyduklarını belirtti. Dr.Ergun, böbrek nakli konusunun ülkemiz sağlık sisteminde önemli bir ihtiyaç olmaya devam ettiğini belirterek “ Anadolu Sağlık Merkezi olarak hedefimiz bu alanda yaşanan açığı kapatmaya katkıda bulunmak” dedi.

Organ Bağış sayısı çok az

Böbrek Nakli Koordinatörü Tülay Özgener ise Kadavradan Organ Bağışının azlığına dikkat çekerek, hasta bekleyen sayısının buna rağmen çok fazla seviyede olduğunu söyledi. Organ Bağışının artması için kampayaların daha sık ve etkili olası gerektiğine vurgu yaptı.