Açık giyindikleri gerekçesiyle mezuniyet törenine alınmadılar

Gebze'de mezuniyet törenine gelen öğrencilerden bazıları açık kıyafet giydikleri gerekçe gösterilerek içeriye alınmayınca veliler okul müdürüne tepki gösterdi. Jandarma'nın müdahale ettiği olay, İlçe Milli Eğitim Müdürü'nün araya girmesiyle son buldu.

Kirazpınar Mahallesindeki Alaettin Kurt Anadolu Lisesi öğrencileri, bugün akşam saatlerinde okulun bahçesinde mezuniyet töreni düzenlemek istedi. Okul tarafından oluşturulan ‘Mezuniyet Komisyonu’ tören öncesinde velilere gönderdiği yazıda ‘’Milli Manevi değerlere, kılık kıyafet yönetmenliğindeki temel sınırlandırmalara (Yırtık veya delikli  kıyafetler ile şeffaf kıyafetler giyemez. Vücut hatlarını belli eden şort, tayt gibi kıyafetler ile diz üstü etek, kısa pantolon kolsuz gömlek ve tşört giyemez. Siyasi sembol içeren simge, şekil ve yazıların yer aldığı fular, bere, şapka, çanta ve benzeri metaryelleri kullanamaz. ‘’denildi.
Bugün akşam saatlerinde mezuniyet töreni için gelen kız öğrencilerden bazıları bu yönetmenliğe uymadıkları ve açık giyindikleri gerekçesiyle okulun bahçesinde düzenlenecek etkinliğe alınmayarak kapılar kapatıldı.

OLAY YERİNE JANDARMA EKİPLERİ İSTENDİ

Bu duruma kızan bazı veliler, okul müdürü Ahmet Korkmaz’a ve yöneticilere tepki gösterdi.
Haber verilmesi üzerine okula gelen Jandarma ekipleri olaya müdahale ederken, bazı veliler cep telefonu kamerası ile olayı görüntüledi. Görüntülerde bir veli, ‘’ Öğrenciler açık olduğu için maalesef içeriye alınmıyor, şu an veliler ve jandarma problemli durumdalar.’’ şeklinde konuşurken, bir kadın veli ise, ‘’Benim çocuklarım eşitlik haklarını sonuna kadar kullanabilirler. Ama bir İmam Hatip Okulu ise, kılık kıyafet yönetmenliğinde, baş örtü değil de açık vs. ise tabii ki bu şekilde giremezler. Ama normal bir okulda, Fen Lisesi’nde, Anadolu Lisesi’nde çocuklar çok abartıya kaçmayacak şekilde istediklerini giyebilirler. Yani Milli Eğitim Bakanı bunu diyebiliyorken, bu çocukların anne babası yanındayken, bu şekilde bekletmek ne kadar doğru’’ dedi.
Bir öğrenci ise giydiği kıyafeti göstererek ‘’ Bu elbisemden dolayı beni almadılar’’ dedi.
Olayın bildirilmesi üzerine okula gelerek velilerle konuşan Gebze Milli Eğitim Müdürü Şener Doğan yapılan görüşmeler sonrası  tüm öğrencileri içeri alarak mezuniyet töreninin düzenlemesine izin verdi.

ÖĞRENCİLERİN MEZUNİYETİNDE ÇAĞ DIŞI KIYAFET UYGULAMASINI KINIYORUZ

Diğer yandan, yaşanılanlarla ilgili Eğitim İş Kocaeli 2 Nolu Şube Başkanlığı’nda yapıla açıklamada şu görüşlere yer verildi; 
Bugün Gebze Alaattin Kurt Anadolu Lisesinde mezuniyet töreninde kız öğrencilerimizin kıyafetleri gerekçe göstererek mezuniyete alınmadıkları veliler tarafından sosyal medyada paylaşılmış olup sendika olarak yapmış olduğumuz araştırmalarda protokolün katılacağı bahane edilerek özellikle kız öğrencilerin kıyafetleri günler öncesinden okul yönetimi tarafından görülmek istenmiş kıyafetine onay çıkan öğrencilerin programa dahil edileceği söylenmiştir. Bugün yapılan programa da okul yönetimince kıyafetleri uygun bulunmayan öğrenciler alınmayarak okul kapısı önünde bekletilmiştir.
Bu uygulama cumhuriyetin 100.yılını kutlayan laik Türkiye Cumhuriyetine yakışmayan bir uygulamadır. 28 Şubat sürecini anımsatan hatta aratmayan bu tür uygulamalar ülkenin toplumsal barışına hizmet etmeyeceği gibi yıllardır kadının kıyafeti üzerinden yürütülen anlamsız tartışma ve uygulamalara bir yenisini daha eklemiştir.
Eğitim iş Kocaeli 2 Nolu Şube olarak bu olayın takipçisi olacağımızı sorumlular hakkında gerekli soruşturmanın zaman geçirilmeden derhal açılmasını talep ediyoruz. Süreci kararlılıkla takip edeceğimizi kamuoyuna duyuruyoruz.