12. Uluslararası İzmit Pişmaniye Festivali Ortak Akıl Toplantısına Medya konuk oldu
Pişmaniyenin uluslararası boyutta tanınması adına ortak akla değer veren İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, 12. Uluslararası Pişmaniye, Müzik ve Dans Festivali için gazetelerin Genel Yayın Yönetmenleri, köşe yazarları, STK temsilcileri ve pişmaniye üreticileri ile bir araya geldi
İzmit denince ilk akla gelen yerel lezzet olan pişmaniye ise yıllardır geleneksel hale gelen Pişmaniye Festivali ile tanıtılıyor. Geçtiğimiz yıllarda ara verilen festival, 12. Uluslararası İzmit Pişmaniye, Müzik ve Dans Festivali olarak geri dönüyor. Festival, 25, 26, 27 Ağustos tarihlerinde gerçekleşecek. 12. Uluslararası İzmit Pişmaniye, Müzik ve Dans Festivalini ortak akılla düzenlemek isteyen Başkan Fatma Kaplan Hürriyet, Ramada Plaza Otel’de gazetelerin Genel Yayın Yönetmenleri, köşe yazarları, STK temsilcileri ve pişmaniye üreticileri ile bir araya geldi.
“KENT SAHİPLENİP BÜTÜNLEŞSİN İSTİYORUZ”
Programda konuşan Başkan Hürriyet, “İzmit’in değişimine ve gelişimine tanıklık etmek amacıyla 12’incisini düzenleyeceğimiz pişmaniye festivali için bir ortak akıl düzenlemek. Gerçekten ciddi bir emek veriyoruz. Bu emek sizlerin fikirleri zenginleşirse başarı da taçlanmış olur. İstiyoruz ki kent sahiplensin ve bütünleşsin. Bu toplantı başka paydaşlarla yaptığımız toplantıların sonuncusu olacak. Ortak akıl ve birlikte hareket etme gücünün ne kadar önemli olduğunu biliyor ve hissediyoruz. Kentin yönetiminde bulunan paydaşlar olarak hepimiz ortak bir akla sahibiz.
“ÖNEMLİ FESTİVALLER KATEGORİSİNE GİRSİN İSTİYORUZ”
İzmit’i daha yaşanabilir, kültürel çeşitliliğe sahip, ekonomik olarak güçlü, turistik bir cazibe merkezi haline getirme. Bu işte adım adım ilerliyoruz. Ortak akılda bir araya gelmek aslında başarının da anahtarı. Göreve ilk geldiğimizde birçok şeyi kucağımızda bulduk. İlk sene acele bir şekilde pişmaniye festivali yaptık. Sonrasında pandemi, ekonomik kriz ve depremler derken festivali düzenleyemedik. Bu sene daha kapsamlı, kentin markasına daha güçlü bir vuruş yapabilecek önemli bir festival kategorisine içine girsin istiyoruz.
“İZMİT KÜLTÜREL OLARAK ÇOK ZENGİN BİR YER”
Sadece pişmaniye festivali değil. Bu sene ismini büyütüp içeriğini zenginleştirdik. Kentin bütün kültürel mirasını yansıtabilecek derecede önemseyerek detaylandırdık. Uluslararası İzmit Pişmaniye Müzik ve Dans Festivali olarak kapsamını genişletirdik. Özellikle sosyokültürel yapısı olarak İzmit çok zengin. Pişmaniye, Türkiye’de İzmit dışında hiçbir yerde üretilmeyen tek ürün. Sadece İzmit’te üretilen bir ürün. Güçlü bir marka. Bu festivalimizin aynı Altın Portakal, Altın Koza Festivalleri gibi Dünya Festivaller Kategorisinde arasında tanınır ve bilinir olmasını istiyoruz. Festivaller, kentin turizmine, kentine ekonomisine, esnafa, üreticiye ve kentlilik bilincine katkıdır. Bu festivali ortak akılla, sizinle beraber yapmak istiyoruz.
“İZMİT’İN MAGNETİ BİLE YOK”
Bu sene 12’incisini düzenlemeyi planladığımız Uluslararası İzmit Pişmaniye Müzik ve Dans Festivali, kentimizin benzersiz lezzetlerini ve zengin kültürel mirasını vurgulamak önemli bir miras. Bu festivalden sonraki süreçte de önemli bir adım atacağız. Dünya Festivaller Kategorisinde yer alması için başvurularımız olacak. Kentin farklı noktalarında hediyelik eşya stantlarının olmasını planlıyoruz. İzmit’in bir magneti bile yoktur diye konuşuyoruz. Birçok kentten hediyelik magnet alırız. Ama buzdolabımızda İzmit’in magneti bile yok. Kentlerin bilinirliğini arttırmak adına önemli detaylardır. Kentin 3 bin yıllık nikomedia tarihi var. Bunu da bu festival kapsamında işlemek istiyoruz.
PİŞMANİYE FESTİVALİ DÜNYA LİSTESİNDE YER ALACAK
İzmit Belediyesi olarak Uluslararası Folklor Festivalleri ve Halk Sanatları Organizasyonları Konseyi’ne üye olmak için çalışmalarımızı başlattık. Bu konsey, dünyada 112 üyesi olan UNESCO’nun resmi ortaklık içinde olduğu uluslararası sivil toplum kuruluşudur. 24 ayrı Uluslararası Çocuk Festivali dahil olmak üzere 300’den fazla Uluslararası Folklor Festivali, bin 500 Geleneksel Sanatlar ve El Sanatları Sergisi, 5 bin Geleneksel Dans, Müzik, Şarkı ve El Sanatları Atölyesi gerçekleştiriyor. Bu şekilde pişmaniye festivalimizi dünyaca tanınan festivaller arasında görmek istiyoruz. Eğer bu konseye üye olabilirsek Pişmaniye Festivali, dünya festivaller listesinde yer alacak. Dans, müzik, oyunlar, ritüeller, gelenekler ve diğer sanatlar aracılığıyla somut olmayan mirasın tanıtılması açısından UNESCO’nun amaçlarına hizmet eden bu konseye girişimimiz devam ediyor.
IGF BAŞKANI PROF. DR. DOREL COSMA GELECEK
Pandemi sürecinden dolayı fazla duyuramadık. Sanat Akademisi’ni ve sanata verdiğimiz desteklerden dolayı IGF Gold Star ödülü kazanmıştık. Bu festivalde IGF Başkanı Prof. Dr. Dorel Cosma da burada olacak ve özel ödülü İzmit Belediyesine verecek. Bizler de bu ödülü İzmit halkı adına kabul edeceğiz. Bu anlamda Pişmaniye Festivali’ni sadece bir lezzet şöleni değil, aynı zamanda kentimizin tanıtımına ve ekonomisine olumlu katkılar sağlayacak bir etkinlik olduğunu görüyoruz.
“KENDİMİZİN DEĞİL KENTİMİZİN FESTİVALİ OLACAK”
Pişmaniye Festivali’ne halkımızın ve işletmelerin katılımı ve desteği, festivalin özüne ve kimliğine uygun olarak şekillenmesini sağlayacağını düşünüyorum. Bu festivalde ilkini gerçekleştireceğimiz önemli bir adım daha atacağız. Festivallerde verilen ödüller önemlidir. Altın Pişmaniye adı altında belli kategorilerde ödüller vereceğiz. Bu kentte doğmuş çok önemli isimler var. Kendilerine festival anlamında ödüller vereceğiz. Siz değerli paydaşlarımızın öneri ve fikirlerine ihtiyacımız var. Bu festivaller yıllarca süregelsin ve her sene daha iyi olsun diyedir çabamız. Kendimizin değil kentimizin festivali olacak. Kentlilik bilincine vurgu yapmak için çok çalışıyoruz” dedi. Program soru ve cevap kısmı ile devam ederken çekilen hatıra fotoğrafı ile son buldu.