Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam
Reklam

5 kişinin hayatını kaybettiği kazayla ilgili mahkeme, diğer sorumluların tespitini istedi

Gebze'de 09 Kasım 2021 tarihinde meydana gelen, 4’ü öğrenci, 5 kişinin hayatını kaybettiği, 17 kişinin ise yaralandığı okul servisi kazasıyla ilgili bugün Gebze Adliyesi 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada, kazayla ilgili olarak ihmalleri bulunan kamu kurum yöneticileri hakkında valiliği yazı göndererek sorumluların isim ve adres tespitini istedi. 

12 Ekim 2023 - 14:21 - Güncelleme: 12 Ekim 2023 - 16:28
Valilikten gelecek yazının ardından mahkemenin adı geçenler hakkında gerekirse soruşturma başlatılacağı belirtildi Kaza, Beylikbağı Mahallesi, Ankara ve Fikri Altıokka caddelerinin kesiştiği bölgede Mehmet Özdemir’in kullandığı 41 P 0860 plakalı okul servis minibüsünün önce bir yayaya çarpması, daha sonra da köprü üzerinden yaklaşık 5 metre aşağıdaki dereye uçması sonucu meydana gelmişti. Yolun karşısına geçmeye çalışan Birsen Giriş (51)’in kaza yerinde, dereye uçarak ters dönen araç içerisindeki öğrencilerden Mert Efe Akıllı (14), Esma Nur Avcı (13), Rabia Üst (14), ve Ege Yılmaz (15) kaldırıldıkları hastanelerde hayatlarını kaybederken,sürücü Mehmet Özdemir ile birlikte 16 öğrenci ise kazadan yaralı olarak kurtulmuşlardı. 

 TEK TUTUKLU SERVİS MİNİBÜSÜNÜN SÜRÜCÜSÜ 
 Kazada araç içerisinde sıkışan ve 3 saatlik çalışmanın ardından ağır yaralı olarak kurtarılarak Gebze Fatih Devlet Hastanesi’ne kaldırılan öğrenci servis minibüsünün sürücüsü Mehmet Özdemir’in burada bir bacağı kesilirken, iyileşip taburcu edilmesinin ardından çıkarıldığı mahkemece tutuklanmıştı. 

 SÜRÜCÜNÜN KANINDA 3 AYRI UYUŞTURUCU ETKEN MADDESİ ÇIKMIŞTI 
 Adli Tıp Kurumu Kimya İhtisas Dairesi, halen tutuklu olarak yargılanan sürücü Mehmet Özdemir’in kanında Metamfetamin, Amfetamin ve Tramadol etkin maddelerinin tespit edildiğini raporunda sunarken, Özdemir’in SRC ve Pisikoteknik Belgelerinin bulunmadığı ve aracın gerçek sürücüsü C.A.’nın işi bırakması nedeniyle kazadan kısa bir süre önce işe başladığı kayıtlarda yer almıştı. 

 KEŞİF HEYETİ, KUSURLARIN YER ALDIĞI RAPORU MAHKEMEYE SUNDU 
 12 Mayıs 2023 tarihinde yapılan keşifte yer alan ve aralarında Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi bir doçent, 1 makine mühendisi ve 1 trafik polisinin yer aldığı 3 kişilik heyetin mahkemeye sunduğu 21 sayfalık raporda, kullanılan aracın, öğrenci servisi yeterliliğini taşımadığı, sürücünün, öğrenci servisi sürücüsü olması için gerekli ve yeterli mesleki belge ve özelliklere sahip olmadığı, bu iş için uygun olmadığının tespitinin yapıldığına yer verilirken, Mehmet Özdemir'in asli derecede kusurlu olduğu, aracın bakım ve onarımının yetersiz olmasında sorumluluğu olan ve bu yetersizlikleri denetlemeyen kişi veya kişilerin her birinin ayrı ayrı dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırı davranışları ile asli derecede kusurlu oldukları, otobüste emniyet kemeri mekanizmasının olmaması ile kazanın sonucu arasında nedensellik bağı bulunduğu ve emniyet kemeri olmayan otobüsün öğrenci servisi olarak kullanılmasına izin veren ve denetim yükümlülüğünü yerine getirmeyen kişilerin tali derecede kusurlu oldukları belirtildi Raporda ayrıca sürücü Mehmet Özdemir'in öğrenci servisi kullanmasına müsaade eden işverenin, öğrenci servisi kullanırken bu durumu engellemeyen sorumlunun ve denetim mekanizmasını çalıştırmayan kişilerin kazanın meydana gelmesinde ihmalinin olduğunun anlaşıldığı ifade edildi. Gebze Adliyesi 2. Ağır Ceza Mahkemsi’nde bugün görülen 4.’ücü duruşmasında, taraf müdafii ve vekillerinin talepleri doğrultusunda mevzuata göre okul servis araçlarının e şakilde belirlendiği, bu araçların belirlenmesinin ardından gerek ilk dentimin, gerek se okulun eğitim süreci devam ederken yapılacak sonraki denetimlerin kimler tarafından yapılması gerektiği, bu amaçla oluşturulan komisyonlar var ise bu komisyonların hangileri olduğu ve komisyonun üyelerinin kimlerden oluştuğu, görev ve sorumluluklarının neler olduğu yöünde genel bilgiler dışında, bu genel bilgilerden hareketle davaya konu olayda suça konu olan aracın okul servisi olarak belirlemesinde idare adına sözlşmeyi imzalayan kişi veysa komisyon üye, yüklenici firmanın kim olduğu, bu ikisi arasında imzalanan sözleşmenin, bu sözleşemeye konu olan araçların listesini, bu araçlarla ilgili ayrıntılı bilgilerin olduğu yazılı belgelerin temini ve özellikle bu servis aracının deetiminden sorumlu kişi, kurum veya yöneticilerinin kimler olduğunun mevzuat hükümleri tek tek belirtilerek ve eklenerek tespiti ve bu konuda mahkemeye ayrıntılı bilgi ve belgelerin gönderilmesi yönünde Kocaeli Valiliği’ne yazı gönderilmesi istendi. Mahkeme, Valilikte gelecek cevabın ardından gerekirse ilgili kişiler hakkında suç duyurusunda bulunacağına karar verdi. 

 SERVİS SÜRÜCÜSÜNÜN TUTUKLULUĞUNA DEVAM KARARI VERİLDİ 
 Halen tutuklu bulunan servis aracı sürücüsü Mehmet Özdemir’in ise üzerine yüklenen suçu işlediğine dair kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren somut delillerin bulunması, yüklnen suçun bir tutuklama sebebini varsayılacağı katalog suç tipleriden sayılacağı nedeniyle tutukluluk halinin devamına karar verdi

MAĞDUR AVUKATI ÇEKER; UMARIZ DİĞER
SORUMLULAR DA MAHKEMEYE ÇIKARILIR
Mağdur ailelerin avukatlarından Asım Çeker, kazayla ilgili olarak en başından bu yana savundukları şeyin denetimden sorumlu olan kamu kuruluşlarının yetkililerinin de soruşturulumasdı ve yarghılaması yönünde olduğunu söyleyerek, ‘’Adli Tıp Raporundan sonra bugüğn mahkemede yapılan duruşmada, Kocaeli Valiliğine yazı yazılarak denetimden sorumlu kişilerin de tespiti ve isimlerinin bildirilmesi yönünde yazı gönderildi.Umarım diğer sorumlu kişilerin de soruşturması yapılarak dosyaya eklenecektir. Taleplerimiz bu yönündeydi.’’dedi. Diğer avukatlardan Arda Yamanlar ise, başından bu yana takip ettikleri konularda mahkemenin harekete geçtiğini ifade ederek, ‘’Kocaeli Valiliğine yazı yazılarak sorumlu kişilerin tespiti konusunda karar alındı, umarız bu kişilerin isimleri geldikten sonra mahkeme bu kişiler hakkında suç duyurusunda bulunma iradrsinde bulunur. Şu aşamada, geldiğimiz noktadan memnunuz, bundan sonra ki aşamada da tüm sorumluların tespit edilerek cezalandırılmalarını bekliyoruz. Bunun gibi vahim kazaların bir daha gelmemesi adına bu kişilerin cezalandırılarak diğer kişilere örnek olmasını istiyoruz ‘’ dedi 

ACILI BABA; İNŞALLAH BÖYLE BİR VAHİM OLAY BİR DAHA YAŞANMAZ 
Kazada hayatını kaybeden öğrencilerden Mert Efe Akıllı’nın babası Güven Akıllı’da daha davaın açılmadan kanunsuzlukların olduğu yönünde tezlerinin olduğunu dile getirerek, ‘’ Denetim eksikliği gibi hukuksuzluk vardı. Mahakeme bugün ki duruşmada bizi bu şekilde algıladı, bu şekilde gördü, gerekli merciileri de sorumluluk haline gitti. Şu anda onların da ifadelerine başvurdu. Bizim tek dileğimiz bu güne kadar başka ailelerin, başka anne babaların canı yanmamasıydı, şimdi İnşallah bunun önüne geçilecek diye düşünüyorum, mahkemeden beklentim de denetimlerin daha artması ve dediğim gibi sorumlu kişilerin mahkemeye çıkarılıp hiç olmadı ifade vermesi bizim için önemli olaydı, bizim bunu başardığımızı düşünüyorum. İnşallah böyle vahim bir olay bir daha kimsenin başına gelmez. Gebzemiz’de İnşallah çocuk okumuyor sa, çocuk madde bağımlısıysa, alkolikse servis şoförü, taksi şoförü, otobüs şoförü olmasın, bunu da başardığımıza inanıyorum, İnşallah daha da iyi sonuçlar alacağız’’ dedi. Duruşmaın ardından, mahkeme bir daha ki celsenin 18 Ocak 2024 tarinde yapılmasına karar verdi




FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum